DAEGU - De Nederlandse vrouwenploeg is op de slotdag van de wereldkampioenschappen atletiek in Daegu in de series van de 4x100 meter blijven steken. 

Het jonge kwartet, bestaande uit Kadene Vassell, Dafne Schippers, Anouk Hagen en Jamile Samuel, evenaarde in de serie met 43,44 seconden het nationaal record dat al sinds 1968 staat.

De ploeg finishte als derde, maar de tijd was onvoldoende om later op de avond (plaatselijke tijd) in de eindstrijd uit te komen. In het eindklassement wordt Oranje negende.

Deze klassering leverde het kwartet een olympische nominatie op voor de Spelen volgend jaar in Londen. De jonge ploeg had officieel net niet aan de limiet voor de WK voldaan, maar mocht van de Atletiekunie toch naar Zuid-Korea om internationale ervaring op te doen.

Wissels

"We hebben bewezen dat we hier thuishoren'', meende Schippers, die eerder op de 200 meter het dertig jaar oude record van Els Vader uit de boeken liep met 22,69 seconden. ''Alle wissels konden een stuk beter, daar kunnen we aan werken.''

Hagen: ''We hadden vooraf niet gerekend op een finaleplaats. Daar zijn we wel dichtbij gekomen. Ook al zijn we negende, we zijn toch hartstikke tevreden. Dat record is al heel oud.''

Mannen

In navolging van de Nederlandse vrouwen zijn ook de mannen er tijdens de WK atletiek niet in geslaagd de finale van 4x100 meter te halen.

Het kwartet Giovanni Codrington, Brian Mariano, Jerrel Feller en Patrick van Luijk liep in de serie een tijd van 39,39. De formatie eindigde daarmee als zevende. Na afloop van de race werd de ploeg ook nog eens gediskwalificeerd voor het wisselen buiten het vak.

De mannenploeg kon niet beschikken over Churandy Martina en Mike van Kruchten, die in Daegu met blessures kampten.