LEKKERKERK - Gymnastiekbond KNGU gaat op korte termijn een gesprek aan met Renske Endel, Verona van de Leur, Gabriëlla Wammes en Suzanne Harmes.

De vier ex-turnsters deden afgelopen week in Helden Magazine hun beklag over de behandeling die zij kregen van hun coaches, onder wie oud-bondscoach Frank Louter. Er zou sprake zijn geweest van mentale en soms ook fysieke mishandeling.

''Kennelijk voelen zij zich in het verleden niet serieus genomen. Daarover wil ik met ze praten'', zei interim-topsportmanager Ad Roskam zaterdag in Lekkerkerk bij een turninterland.

Onderzoek

De praktijken speelden zich af ruim tien jaar geleden toen Nederland in het vrouwenturnen grote sprongen maakte. Louter legde de beschuldigingen zaterdag in AD Sportwereld naast zich neer. ''Er is destijds ook met medewerking van NOCNSF een onderzoek geweest'', vertelde Roskam.

Dat heeft niet tot sancties geleid: Louter is nog steeds actief als coach van Pro Patria. ''Een gesprek lijkt me nuttig, misschien vragen ze zich af of er met de resultaten iets gedaan is.''

Valkuilen

Roskam benadrukte zaterdag dat de KNGU het risico erkent dat er in topsport met jonge kinderen valkuilen zijn.

''Het streven is gevallen waarin sporters zich slecht behandeld voelen zo veel mogelijk te voorkomen. Daarover wordt binnen de bond al langer gesproken, ook weer in samenwerking met NOC*NSF."

"We willen een ‘tool’ creëren waarmee ouders, sporters en kaderleden van de clubs continu in gesprek zijn. Wat geweest is kun je niet recht zetten, maar je moet altijd alert blijven en je afvragen: wat is acceptabel?''