AMSTERDAM - Bauke Mollema heeft dankzij een sterk optreden in de eerste van twee opeenvolgende zware bergritten flinke terreinwinst geboekt in de Ronde van Spanje.

De Groninger van Rabobank zag een aantal van zijn concurrenten lossen en verruilt de zesde voor de derde plaats in het klassement.

De rit met aankomst op de klim naar La Farrapona werd gewonnen door de Est Rein Taaramäe.

De renner van Cofidis was de sterkste renner van een vroeg tot stand gekomen vluchtgroep. Juan Cobo werd tweede op 25 seconden, voor David de la Fuente en Wout Poels.

Bradley Wiggins finishte in de groep der favorieten en behield de leiderstrui. Zijn belangrijkste belager Vincenzo Nibali loste op drie kilometer van de finish. Ook Fredrik Kessiakoff en Jacob Fuglsang konden niet mee met Wiggins en Mollema.

In het klassement heeft de Nederlander nu een achterstand van 36 seconden op Wiggins. Chris Froome staat op zeven seconden tweede.

Vlakke aanloopfase

Al vrij vroeg ontstond er een omvangrijke kopgroep in een etappe die vooraf door veel renners werd gevreesd. Tot de zeventien vluchters die in de vlakke aanloopfase de zegen van het peloton kregen, behoorden Karsten Kroon, Rabobank-renner Luis Leon Sanchez, Taaramäe en David de la Fuente.

Omdat niemand van de vluchters een rol speelde in het klassement, liet de hoofdmacht de avonturiers uitlopen naar een maximale voorsprong van ongeveer acht minuten.

In het peloton wisselden Sky en Katoesja elkaar af aan de leiding, waardoor de marge langzaam maar zeker werd teruggebracht. Voor Taaramäe en De la Fuente reden om te demarreren uit de kopgroep.

Opgave Kroon

Op dat moment was Kroon al verdwenen aan het front. De renner van BMC gaf op na een valpartij in de afdaling van de Puerto de la Ventana. De Belg Sep Vanmarcke, die ook ten val kwam, vervolgde wel de koers.

De strijd tussen de klassementsrenners nam al een aanvang op de een-na-laatste klim. Een groepje met onder anderen Daniel Moreno slaagde erin weg te komen, maar geen van de favorieten nam afstand.

Door de tempowisselingen begon het peloton flink uitgedund aan de voet van de achttien kilometer lange slotklim. De favorieten keken vervolgens lang de kat uit de boom; niemand durfde van ver een aanval in te zetten, op Cobo na.

Op vier kilometer van de meet zette Froome zich kop, met als gevolg dat Nibali, Joaquim Rodriguez, Kessiakoff en Fuglsang moesten lossen. Wiggins, Mollema en Poels konden wel mee. De groep der favorieten kon Taaramäe echter niet meer bedreigen.

Zware rit

Zondag volgt met de slopende slotklim naar de Alto de L’Angliru opnieuw een moment van de waarheid voor de klassementsrenners.

Meer dan twaalf kilometer moet er worden geklommen met een gemiddeld stijgingspercentage van 10,2 procent en een piek van meer dan 23 procent.

Bekijk alle klassementen