AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg (Sport) reist woensdag af naar New York om Amerikaanse wedstrijden uit de honkbalcompetitie naar Nederland te halen.

De gemeente Amsterdam hoopt dat enkele wedstrijden uit de Major League Baseball in 2013 in Hoofddorp gespeeld kunnen worden, in een nieuw honkbalstadion van 30.000 plaatsen dat rond eind 2012 wordt opgeleverd.

Dat heeft de wethouder zaterdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

In de Amerikaanse competitie spelen teams als de New York Yankees, Chicago White Sox en Los Angeles Dodgers. Eerder hebben teams competitiewedstrijden gespeeld in Azië. Dat was een groot succes, aldus Van der Burg. ''Vandaar dat ze het nu ook in Europa willen proberen.''

Nederland moet concurreren met Italië. ''Nederland en Italië zijn de grote honkballanden in Europa'', licht Van der Burg toe. Als het doorgaat, spelen in Hoofddorp twee teams binnen een week een thuis- en een uitwedstrijd tegen elkaar.

Promotie

Sterke punten van het Nederlandse bid zijn volgens de wethouder het nieuwe stadion en de ligging vlakbij Schiphol. ''Ook kan Nederland veel doen aan de promotie van de sport. Daarnaast kunnen de Amerikaanse spelers natuurlijk een week doorbrengen in Amsterdam.’’

Van der Burg verwacht dat honkballiefhebbers uit het hele land op de wedstrijden af zullen komen, onder wie ook Amerikanen die in Nederland wonen. De gemeente hoort in november of het Nederlandse bid is geslaagd.