AMSTERDAM - Michael Albasini heeft de dertiende rit van de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Zwitser van HTC-Highroad was in Ponferrada de snelste van een omvangrijke kopgroep.

Eros Capecchi van Liquigas legde beslag op de tweede plaats, voor Daniel Moreno van Katoesja. Marc de Maar (QuickStep) passeerde als tiende de meet.

De leiderstrui van Bradley Wiggins kwam niet in gevaar. De Brit finishte in het peloton op zo’n anderhalve minuut van de ritwinnaar. Bauke Mollema handhaaft zich op de zesde plaats.

Drieluik

Om even na 13.00 uur begonnen de 183 overgebleven coureurs aan de eerste van drie zware bergetappes. Aangezien de top van de laatste beklimming zich op meer dan vijftig kilometer van de meet situeerde, was de rit van vrijdag op papier de minst zware van het drieluik.

In de beginfase lag het tempo moordend hoog. Ook enkele klassementsrenners maakten deel uit van de vroege kopgroepjes.

Titelverdediger Vincenzo Nibali won zelfs een tussensprint, waardoor hij kostbare bonificatieseconden sprokkelde.

Vluchters

Nadat Nibali tot de orde was geroepen, ontstond een kopgroep van meer dan twintig renners die in de rangschikking een minder voorname rol spelen dan de Italiaan. Tot de vluchters behoorden Albasini, David Moncoutié, voormalig Tourwinnaar Carlos Sastre, De Maar en Moreno.

Omdat bolletjestruidrager Matteo Montaguti schitterde door afwezigheid voorin, slaagde Moncoutié erin voldoende punten te pakken om de nieuwe leider te worden in het bergklassement.

Team Sky, de equipe van Wiggins, zorgde er ondertussen voor dat de vluchters binnen schootsafstand van het peloton bleven. Op een versnelling van Joaquim Rodriguez na, hielden de klassementsrenners zich rustig op de laatste beklimming van de dag.

Albasini maakt het af

De hoofdmacht maakte geen aanstalten om de avonturiers in te rekenden, waardoor de vluchters ruim baan kregen in hun gevecht om de dagzege. Pas op vijf kilometer van de meet maakte Olivier Zaugg met een demarrage een einde aan de samenwerking.

De renner van Leopard-Trek kwam echter niet weg, eenzelfde lot dat even later ook een groepje met Albasini was beschoren. De Zwitser maakte het echter alsnog af in de sprint.

Zaterdag en zondag zullen de klassementsrenners weer met de billen bloot moeten wanneer de aankomst bergop ligt.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Vuelta op de special van NUsport