AMSTERDAM - Voor Theo Janssen was het auto-ongeluk dat hij in november 2009 meemaakte en de daarbij horende nasleep bijna reden geweest om te stoppen met voetballen. De middenvelder, destijds spelend voor FC Twente, werd dankzij de hulp van een psycholoog op andere gedachten gebracht.

Bij het ongeluk raakte mede-passagier en vriend van Janssen Kevin Moeliker zwaargewond. De huidige speler van Ajax spreekt in de nieuwste uitgave van Helden over een gitzwarte periode in zijn leven.

"Ik heb echt serieus overwogen te stoppen met voetballen, ik had er totaal geen zin meer in", zegt Janssen in het interview met Helden. "Waar doe ik het voor, dacht ik alleen maar. Je kunt op sommige momenten beter niet bekend zijn."

"Ik dacht ook: als ik stop, zijn ze me over een jaar lekker vergeten, laat ik het maar doen. Ik heb professionele hulp gezocht. Mijn vrouw Natasha zei me dat ik naar een psycholoog moest gaan."

Praat niet makkelijk

Het duurde even voor de professionele hulp aansloeg bij de begaafde linkspoot. "De eerste keren had ik er niets aan, sloeg het niet aan. Maar na verloop van tijd merkte ik dat het me hielp. Ik ga de komende tijd zeker weer naar haar toe. Ja, het is een vrouw, ik praat niet makkelijk met mannen."

"Na dat ongeluk heb ik me alleen maar geconcentreerd op het spelen van wedstrijden en op niets anders. Dat was een manier van overleven. Ik was echt niet gelukkig. Als je goed in mijn ogen keek, dan zag je verdriet."

Plezier terugvinden

Janssen sprak niet met toenmalig Twente-trainer Steve McClaren of voorzitter Joop Munsterman over zijn twijfels om er mee te stoppen. "Nee, dat hield ik voor mezelf."

Het duurde tot zijn laatste seizoen bij FC Twente alvorens Janssen weer het plezier terugvond. "Toen we het seizoen ervoor kampioen werden, was ik nog te veel met het ongeluk en mezelf bezig om optimaal te genieten."

"Naar de buitenwereld doe je net alsof, maar van binnen was ik nog met van alles bezig. Ja hoor, ik heb ook veel gehuild, vooral als ik alleen thuis was. Steeds dacht ik: hoe heb ik zo stom kunnen zijn."