AMSTERDAM - Bauke Mollema heeft donderdag goede zaken gedaan in de Ronde van Spanje. De renner van Rabobank eindigde vooraan in het peloton en maakte zo vijf seconden goed op de andere klassementsrenners.

Onderweg had de Groninger al een bonificatiesprint gewonnen, hetgeen hem zes seconden bonus opleverde. Mollema staat nog steeds zesde in het klassement, maar zijn achterstand op leider Bradley Wiggins bedraagt slechts 36 seconden.

De ritzege in Pontevedra was een prooi voor Peter Sagan. De 21-jarige Slowaak van Liquigas troefde John Degenkolb (HTC-Highroad) en Daniele Bennati (Leopard-Trek) af. De finale was voor Marcel Kittel van Skil-Shimano te lastig om zich te mengen in de strijd om de dagzege. 

Klassiek scenario

De etappe kende een klassiek scenario voor een vlakke rit. Een vluchtgroep reed urenlang aan de leiding, zonder een reëel uitzicht op de dagzege.

De avonturiers van donderdag luisterden naar de namen van Adam Hansen (Omega Pharma-Lotto), José Roldan (Andalucia), Luis Mate (Cofidis) en Ruslan Pydgornyy (Vacansoleil). Zij vergaarden een maximale voorsprong van ongeveer negen minuten.

Sky hoefde in het peloton niet de kastanjes uit het vuur te halen voor leider Wiggins. Vooral dankzij het werk Skil-Shimano (voor Marcel Kittel), HTC-Highroad en Garmin-Cervélo liep de achterstand snel terug en op ongeveer vijf kilometer van de meet was de hergroepering een feit.

De spurters van die ploegen konden het echter niet bolwerken tegen de pas 21-jarige Sagan. Mollema, die dertiende werd, profiteerde optimaal van de verbrokkeling vooraan en pakte belangrijke seconden tijdwinst op zijn concurrenten.

Gebergte

De Ronde van Spanje trekt vrijdag weer het gebergte in, al ligt de top van de zwaarste beklimming op ruim vijftig kilometer van de finish.

De etappes van zaterdag en zondag finishen wel bergop.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Vuelta op onze special