ENSCHEDE - FC Twente heeft Bryan Ruiz verkocht aan Fulham. Dat heeft voorzitter Joop Munsterman bevestigd. Met de transfer zou een bedrag van twaalf miljoen euro gemoeid zijn.

De Nederlander Martin Jol is trainer bij Fulham dat in de groepsfase van de Europa League tegenstander is van de Tukkers.

Op de valreep meldde ook Newcastle United zich nog voor Ruiz. Die club zou Ruiz zelfs met een helikopter van Londen naar Newcastle willen laten vliegen om een bliksemovergang te bewerkstelligen. FC Twente zei van Newcastle echter geen bod te hebben ontvangen.

Tegenover Elf Voetbal meldt coach Jol woensdagavond laat dat Ruiz de medische keuring bij Fulham inmiddels heeft doorstaan.

De Costa Ricaan Ruiz (26) speelde sinds de zomer van 2009 bij Twente. Hij kwam destijds over van AA Gent en ontpopte zich al snel tot één van de smaakmakers van de eredivisie. In zijn eerste seizoen maakte hij meteen 24 competitietreffers en pakte Twente mede dankzij hem de landstitel.

Afgelopen seizoen miste Ruiz veel wedstrijden door blessureleed, maar scoorde hij alsnog negen keer.

Spanje

De aanvallende middenvelder maakte er nooit een geheim van graag naar Spanje te gaan, maar moet nu genoegen nemen met de Engelse middenmoot. In Europa zal Ruiz zijn voormalige werkgever zelf voorlopig niet tegenkomen.

Hij speelde al voor Twente in de voorronde van de Champions League. Fulham kan hem daarom Europees nog niet inzetten.

Heel blij

Munsterman sprak van een bevredigende dag. ''We wisten dat Ruiz een keer zou vertrekken. Een publieksspeler met wie we fantastische momenten hebben meegemaakt. Dat hij op een dag niet meer voor ons te houden zou zijn, wisten we. Voor spelers als Ruiz is FC Twente niet het eindpunt.''

''We hebben een mooi bedrag voor hem ontvangen. Misschien niet helemaal wat we in het contract hadden opgenomen, maar we zijn er blij mee.''

Fer

Munsterman sprak mede van een bevredigende dag omdat Leroy Fer van Feyenoord werd overgenomen. ''Met deze 'soap' zijn we ongeveer twee maanden bezig geweest, maar het is gelukt. We hebben de selectie nu rond. Plannen om nog meer te doen zijn er niet.''

De transfer van Ruiz vergemakkelijkte de deal rond Fer. Munsterman: ''Niet zo zeer in de hoogte van het bedrag, maar wel wat je direct kunt betalen. Maar niet al het geld van Ruiz wordt geïnvesteerd in spelers. We hebben het geld ook nog voor andere zaken hier in het stadion nodig.''

Lees alle transfernieuws op het speciale katern