AMSTERDAM - David Moncoutié heeft woensdag de elfde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Fransman zat de hele dag in de aanval en reed op de slotklim weg bij zijn medevluchters.

Raborenner Luis Leon Sánchez probeerde in de laatste vier kilometer de Cofidis-man nog bij te halen, maar zijn aanvalspoging kwam te laat. 

De Brit Chris Froome moest zijn rode trui afstaan aan zijn land- en ploeggenoot Bradley Wiggins. Bauke Mollema stijgt naar de zesde plaats in het algemeen klassement.

Na dertig kilometer kozen zestien renners de aanval. Onder hen bevonden zich de sterke klimmers Sánchez en Moncoutié. De Spanjaard was aanvankelijk de best geklasseerde in het algemeen klassement totdat Fabio Duarte, samen met twee anderen, aansluiting vond.

Dagzege

De twee slechtst geklasseerde renners in de kopgroep, Jonas Jorgensen en Adrian Palomares, demarreerden vlak voor de bijna twintig kilometer lange slotklim weg bij hun medevluchters. Palomares begon met ruim zes minuten voorsprong aan de klim naar Estación de Montaña Manzaneda.

Moncoutié wist, met Beñat Intxausti in zijn wiel, al snel de Spanjaard bij te halen. Ook de Portugees Sérgio Paulinho sloot aan. De Fransman wist de rest al snel achter zich te laten en hield genoeg van de grote voorsprong over om de dagzege veilig te stellen.

Kruijswijk

Rabocoureur Steven Kruijswijk sprong op de slotklim weg uit het peloton. De Nederlander stond voor aanvang van de etappe stevig in de top twintig. Zijn eerste poging om tijdwinst te boeken werd echter teniet gedaan door werk van Vacansoleil.

Kruijswijk gaf zich echter niet gewonnen en zette nog een keer aan. Dit keer kreeg hij ook Jurgen Van den Broeck mee in zijn wiel. Wederom werd de poging echter ongedaan gemaakt. Vooraan het peloton bevonden zich ook Wout Poels, Tom-Jelte Slagter en voormalig rode trui-drager Mollema.

Froome, in de leiderstrui, bepaalde het tempo van de grote groep met favorieten. Ondanks zijn leidende positie schroomde hij het knechtenwerk voor zijn kopman Bradley Wiggins, derde in het klassement, niet.

Mollema

Drie kilometer voor de top namen de Raborenners het kopwerk over, waarop Daniel Martin meteen de aanval opende. Slagter reed het gat met gemak dicht en had Mollema in zijn wiel. De twee Rabomannen hadden een klein gat met de rest en trokken meteen door. Wiggins moest vervolgens passen.

Mollema trok meteen vol door. Terwijl Wiggins de Nederlander met veel moeite wist bij te halen, moest zijn ploeggenoot Froome lossen. De Brit verloor daardoor zijn leiderstrui.

Joaquim Rodriguez sprintte vlak voor de top nog weg om wat tijd goed te maken in het klassement. De Spanjaard staat echter op grote achterstand. Mollema kwam in het wiel van Wiggins over de streep. Ook Poels zat goed van voren.

Bekijk alle klassementen