AMSTERDAM - Ondanks een teleurstellend weekeinde op Spa-Francorchamps blijft Giedo van der Garde de interesse wekken van Formule 1-teams. De huidige nummer twee in het GP2-kampioenschap is benaderd door drie teams uit de koningsklasse.

Van der Garde kon op het circuit door de Ardennen geen potten breken, al was dat vooral buiten de schuld van de coureur van het Barwa Addax-team om.

Zowel in de eerste als de tweede race raakte zijn auto door toedoen van concurrenten beschadigd, waardoor een strijd om de podiumplaatsen er niet in zat.

"Ik ben wel teleurgesteld, maar de knop moet om", zegt Van der Garde in gesprek met NUsport. "Wat betreft het kampioenschap is het einde verhaal. Romain Grosjean heeft de titel gepakt. Mijn doelstelling in de laatste twee weekeinden is winnen, en dan vooral op Monza, en tweede blijven in het rijdersklassement."

Plan A

De blik van Van der Garde's management is echter vooral gericht op volgend seizoen. Volgens 'plan A' moet hij in 2012 Formule 1 rijden. "Dat is wel het doel ja. Mijn management is in gesprek met een drietal teams, dus er zijn mogelijkheden. Een plan B is er niet."

"We mogen trots zijn op wat we behaald hebben. Tweede in de GP2 is gewoon knap. Er zijn 24 Formule 1-coureurs en daarna komen wij", zegt Van der Garde. "Nu is het afwachten. Er komen plekjes vrij in de Formule 1, maar het blijft een rare wereld. Het zou in ieder geval goed zijn voor Nederland."

Geen namen

Jan Paul ten Hoopen, manager van Van der Garde, bevestigt de interesse van drie teams. Naar verluidt gaat het om Lotus-Renault, Virgin Racing en Williams. "Ik kan helaas geen namen noemen, maar er is inderdaad belangstelling voor Giedo."

"Het is niet goed voor Giedo als we nu al gaan zeggen om welke drie teams het gaat. Maar er komen maar een paar plekjes vrij en er zijn twaalf renstallen op de grid. Dus er blijven er niet veel over. In de hoek van Ferrari en McLaren hoef je het in ieder geval niet te zoeken."

Boekhoorn

Tevens doet het verhaal de ronde dat Marcel Boekhoorn, sponsor en schoonvader van Van der Garde, genoemd wordt als potentiële investeerder in Lotus-Renault. Hierdoor zou een opening gloren voor de Nederlandse coureur.

"Ik heb het ook gehoord, maar weet niet wat ik er van moet denken. Het is een redelijke puinhoop binnen dat team. Laat ik het wat betreft Lotus-Renault zo formuleren: het is duidelijk dat er nog veel onduidelijk is. Als daar wat meer zekerheid in zit, moeten we maar eens kijken of er mogelijkheden zijn voor Giedo."

Ten Hoopen verwacht niet dat er snel duidelijkheid komt over een Formule 1-stoeltje voor Van der Garde in 2012. "De echte gesprekken vinden pas in oktober plaats, in ieder geval na de Italiaanse Grand Prix. Er wordt nu nog niets besloten."