AMSTERDAM – FC Barcelona heeft de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen een uitstekende indruk achtergelaten. De kampioen van afgelopen jaar vermorzelde de nummer vier van het vorige seizoen, Villarreal, met 5-0 in Camp Nou.

Barcelona, dat zonder Carles Puyol, Gerard Pique, Dani Alves, Xavi en David Villa aantrad, zette Villarreal vanaf het begin onder druk.

De ploeg van Josep Guardiola kon via Lionel Messi en Sergio Busquets al vroeg op voorsprong komen, maar keeper Diego López en de lat stonden een treffer in de weg.

Na 24 minuten spelen brak Thiago dan toch de ban. Na een dribbel over de as van het veld, verschalkte hij López met een knappe schuiver. Villarreal liet zich de eerste helft niet geheel onbetuigd. Na een half uur spelen kreeg Giuseppe Rossi de mogelijkheid om de 1-1 te maken, maar met behulp van de lat hield Victor Valdes zijn doel schoon.

Mokerslag

In de blessuretijd van het eerste bedrijf deelde Barcelona een mokerslag aan de tegenstander uit. Een magistrale pass van Messi werd op waarde geschat door Cesc Fabregas, die de marge verdubbelde.

De tweede helft was nauwelijks begonnen of de thuisploeg schoot alle hoop van Villarreal aan flarden. Alexis Sanchez en Messi maakten de 3-0 en 4-0. Vooral het doelpunt van de Argentijn, de honderdste in de Spaanse competitie voor hem, was van grote klasse.

Messi

Na enkele korte combinaties zette Andrès Iniesta de aanvaller met een splijtende pass alleen voor de keeper waarna Messi kon afronden.

De beste speler van de wereld maakte er even later ook nog 5-0 van. Daarna liet Barcelona de teugels vieren en spaarde het Villarreal.

De formatie van Guardiola staat door de zege op tweede plek op de ranglijst. Het moet Real Madrid boven zich dulden, omdat ‘de Koninklijke’ op zondag met maar liefst 6-0 wonnen van Real Zaragoza.