AMSTERDAM - Tony Martin heeft maandagmiddag een imposante tijd genoteerd in de individuele tijdrit in de Vuelta. De Duitser kwam in Salamanca na 47 kilometer in een tijd van 55 minuten en 54 seconden over de streep.

Het verschil met erkend tijdrijder Fabian Cancellara, die eerder van start ging, bedroeg bijna anderhalve minuut. Ook in de afgelopen Tour de France bleek Martin stukken sneller dan de Zwitser.

Destijds bedroeg het verschil over een afstand van 42,5 kilometer 1 minuut en 42 seconden. Cancellara klokte in Frankrijk de achtste tijd.

In de Ronde van Spanje is Cancellara voorlopig wel een stuk sneller dan de rest van het peloton. Alleen de Amerikaan Taylor Phinney kon in zijn spoor blijven. Hij staat nu derde op zes seconden van de Zwitser.

Nederlanders

Martijn Keizer is voorlopig de beste Nederlander. Hij gaf bijna vier minuten toe op de Duitser Martin. Karsten Kroon en Albert Timmer verblijven voorlopig in de middenmoot, Roy Curvers en Tom Veelers bevinden zich in de achterhoede.

Bradley Wiggins en Vincenzo Nibali moeten nog van start gaan in de tijdrit. Zij zullen een aanval plaatsen op de leiderstrui van Bauke Mollema.

Volg de tijdrit live op NUsport

Lees alles over de Vuelta op NUsport