AYOUN EL ATROUS - De radars telden dinsdag zeventien snelheidsovertredingen van motorrijder Arjan Brouwer in de twaalfde etappe van de Dakar Rally. De 46-jarige Puttenaar verbaasde daarmee zelfs de organisatie, die woensdag de straf bekendmaakte: 300 euro boete en 26 minuten straftijd.

Brouwer scheurde iets te vaak te hard door de dorpjes van Burkina Faso, waar voor de veiligheid van de bewoners slechts 30 kilometer per uur was toegestaan. Het op het stuur gemonteerde GPS-systeem geeft aan wanneer de limietsnelheid ingaat. Puttenaar Brouwer wist niet precies hoe dat werkte, zei hij. Een keer ging hij zelfs met 82 kilometer per uur door een dorpje.

Beroving

De motorrijder rouwde niet om de straftijd, want hij staat al op ruim veertien uur van klassementsleider Roma. De boete van 300 euro vond Brouwer minder leuk, ook al is het geld bestemd voor het liefdadigheidsfonds van de rally. "Ik heb al genoeg gegeven. Ik was al 5000 euro kwijt voor ik goed en wel begonnen was", refereerde hij aan zijn beroving na de derde etappe in het Spaanse Castellon.