EINDHOVEN - Dries Mertens heeft PSV zondag naar een ruime overwinning op Excelsior geleid. De Belgische smaakmaker had met drie doelpunten en een assist een groot aandeel in de derde competitiezege op rij: 6-1.

De ploeg van trainer Fred Rutten, die ook nog veel kansen liet liggen, staat met 9 punten uit vier wedstrijden op de derde plaats in de eredivisie.

Mertens heeft al in zijn eerste weken in Eindhoven duidelijk gemaakt waarom PSV hem deze zomer zo graag wilde overnemen van FC Utrecht.

Dzsudzsak vergeten

Bij de Brabanders praat namelijk niemand meer over Balazs Dzsudzsak, die man die de afgelopen jaren zo vaak beslissend was. Mertens, de opvolger van Dzsudzsak op de linkerflank, is tot nu toe in iedere competitiewedstrijd van waarde geweest met een doelpunt.

Tegen Excelsior brak Mertens na een half uur de wedstrijd open met een schitterende vrije trap. De Belg joeg de bal vanaf de linkerkant zo in de hoek achter de grabbelende doelman Wesley de Ruiter.

Gelijkmaker Te Vrede

PSV speelde tot dat moment plichtmatig en leek het duel met de Kralingers te licht op te vatten. Excelsior profiteerde in de 39e minuut van die lakse houding van de thuisclub.

Leen van Steensel mocht de bal voorgeven van Erik Pieters en Mitchell te Vrede tikte vervolgens ongehinderd binnen (1-1).

PSV startte in de tweede helft wel scherp en trok de wedstrijd met drie doelpunten in 6 minuten meteen naar zich toe. Ola Toivonen was zoals zo vaak trefzeker met het hoofd en Mertens profiteerde twee keer van zwak verdedigen van Excelsior.

Het Eindhovense publiek begon met de thuiswedstrijd van vorig seizoen tegen Feyenoord in het hoofd vervolgens hoopvol '10, 10, 10' te roepen.

Derde grote overwinning

De ploeg van Rutten had de dubbele cijfers ook best kunnen halen als het iets scherper was geweest in de afronding. Nu bleef de teller steken bij zes, door doelpunten van Jeremain Lens (na een fraaie actie van Zakaria Labyad) en nogmaals Toivonen, ditmaal op aangeven van Mertens.

Het was na ADO Den Haag (3-0) en SV Ried (5-0) de derde dikke overwinning in een week tijd van PSV.