AMSTERDAM - De Grand Prix van België is gewonnen door Sebastian Vettel. De leider in de WK-stand was op het ciruit van Spa-Francorchamps de sterkste voor zijn teamgenoot Mark Webber en Jenson Button van McLaren. Lewis Hamilton viel uit.

Het was de zevende zege in het seizoen voor Vettel. Jubilaris Michael Schumacher werd vijfde, achter Fernando Alonso in de Ferrari.

Vanaf de start verliep de race op het circuit door de Ardennen hectisch. Vettel nam de leiding, terwijl Webber een slechte start had. In de eerste bocht ging het mis met Bruno Senna, die zich verremde en Jaime Alguersuari aan de binnenkant aanreed.

Nico Rosberg had vanaf plaats vijf een prima start en zat in de eerste bocht al op de staart van Vettel. Aan het einde van Kemmel-straight pakte de Mercedes-coureur dan ook de leiding.

Gevechten

Vervolgens ontstonden er mooie gevechten tussen Felipe Massa, Alonso en Hamilton, waar Alonso als winnaar uit de strijd kwam. Het toestaan van DRS zorgde ervoor dat Vettel al snel weer de leiding terug kon nemen.

Die gaf de Duitser direct weer uit handen door een extreem vroege stop. De WK-leider kwam al in de zesde ronde binnen om zijn snel slijtende zachtende banden te vervangen. Teammaat Webber was zelfs al in de vierde ronde bij het team voor een set nieuwe banden.

Gok

De gok van Red Bull pakte goed uit. Ook Alonso, Hamilton en Massa moesten al snel naar binnen, waarna Vettel er weer voorbij kwam. Webber herstelde zich op die wijze van slechte start en en meldde zich weer in de top drie.

De Australiër tekende even later voor een van de vele fraaie inhaalacties die de race rijk was. Hij haalde Alonso, die net uit de pits kwam, in onderaan de Eau Rouge.

Hamilton

Hamilton bewees enkele ronden later dat inhalen ook fout kan gaan. De Brit was Kamui Kobayashi eigenlijk al voorbij op het lange rechte stuk, toen de Japanner weer naast de McLaren kwam. Bij het aanremmen van Les Combes kwamen beide coureurs in aanraking, waardoor Hamilton hard in de vangrail klapte. Zijn race was daarmee voorbij.

De Safetycar die volgde op de crash van Hamilton was voor Vettel het moment om wederom nieuwe banden te halen. Alonso en Webber (die op de hardere band reed) bleven buiten, waardoor ze na het verdwijnen van de Safetycar geen partij waren voor Vettel. De Duitser keerde daarmee terug aan de leiding.

Hard of zacht

Vanaf de dertigste ronde doken de leiders voor de laatste keer de pits in voor nieuwe banden. Op dat moment ging ook Button, die als dertiende was gestart, een rol spelen in de strijd om de podiumplaatsen. De McLaren-coureur had 33 ronden gereden op de harde band en kreeg nu een setje zacht rubber om de strijd aan te gaan.

Webber koos opnieuw voor de harde band en was daarop direct een stuk sneller dan Alonso. De Spanjaard had moeite om genoeg warmte in zijn banden te krijgen en kon de Australiër niet van zich afhouden, die daarmee achter zijn leidende teamgenoot terecht kwam.

Button maakte in de slotfase goed gebruik van zijn zachte banden en wist Alonso zijn derde plaats op het podium nog af te snoepen. Het gebeurde echter allemaal ver achter Vettel, die onbedreigd naar de finish kon rijden.

Imposante leiding

Door zijn zevende overwinning in twaalf races vergroot Vettel zijn leiding in het WK-klassement. De Duitser heeft 259 punten, 92 meer dan Webber. Alonso staat met zijn Ferrari tien punten daarachter derde. Button klimt naar de vierde plaats met 149 punten, terwijl Hamilton op 146 blijft staan.