AMSTERDAM - Yohan Blake heeft zondag bij de WK atletiek de titel op de 100 meter veroverd.

De Jamaicaan snelde in Daegu naar een tijd van 9,92. De Amerikaan Walter Dix (10,08) werd tweede, voor Kim Collins (10,09) uit St. Kitts&Nevis.

Topfavoriet Usain Bolt werd gediskwalificeerd vanwege een valse start. "Zoeken jullie naar tranen, die vinden jullie niet'', was het enige dat de onttroonde superster kwijt wilde.

Veel toppers schitterden door afwezigheid. Zo kampten Tyson Gay en Asafa Powell met een blessure. De Nederlander Churandy Martina werd in de halve finales uitgeschakeld.

Haperende start

Zoals eigenlijk al het hele seizoen haperde in Daegu opnieuw de start van Bolt. In de eerste ronde en halve finale kon hij dat steeds op zijn gemak rechtzetten.

In zijn haast de glorieuze triomftocht van de Spelen in 2008 (Peking) en de WK in 2009 (Berlijn) te herhalen, ging hij zondag op het beslissende moment echter in de fout. Van pure ellende trok hij zijn shirt over het hoofd, de Zuid-Koreanen op de tribune verbijsterd achterlatend.
Niet onbevlekt

Blake, een trainingsmaat van de grootste vedette van de atletiekwereld, profiteerde optimaal van het vertrek. Het talent, op zijn negentiende de jongste loper die onder de tien seconden dook, bleef kalm. Met 9,92 was hij de enige die in Daegu onder de tien seconden bleef. Ook in de halve finale lukte hem dat met 9,95 seconden.

Niet onbevlekt

Helemaal onbevlekt is Blake niet. In de aanloop naar de WK in Berlijn, twee jaar geleden, was hij met drie andere sprinters in Jamaica betrokken bij een dopingzaak.

Het betreffende middel stond niet op de dopinglijst van WADA, waardoor de atleten in eerste instantie een straf ontliepen. De atletiekbond van Jamaica was het daar niet mee eens en vond een schorsing op zijn plaats. Blake werd net als de anderen voor drie maanden geschorst.