DAEGU - Tienkamper Eelco Sintnicolaas heeft in Zuid-Korea de strijd om de wereldtitel als vijfde afgesloten. De 24-jarige Nederlander verzamelde in de hitte van Daegu in totaal 8298 punten. Niet eerder eindigde een Nederlandse tienkamper op een WK zo hoog in het klassement.

Niet eerder eindigde een Nederlandse tienkamper op een WK zo hoog in het klassement.

De wereldtitel was voor de Amerikaan Trey Hardee. De titelverdediger kwam uit op 8607 punten. Hij werd gevolgd door zijn landgenoot Ashton Eaton (8505) en de Cubaan Leonel Suarez (8501).

Wereldtop

Sintnicolaas keek trots terug op de zware meerkamp, die onder moeilijke omstandigheden werd afgewerkt. ''Ik heb gestreden voor wat ik waard was. Natuurlijk sta ik graag op het podium, maar dat was onbereikbaar."

"Ik hoor bij de wereldtop. Tweede op de EK, vierde op de EK indoor en nu vijfde op de WK. Ik heb een goede stap richting de Olympische Spelen in Londen gezet. Er zijn dingen die beter kunnen. Daar gaan we aan werken.''

Ingmar Vos, de tweede Nederlandse deelnemer, haakte op de eerste dag na het derde onderdeel met een liesblessure af.

Martina

Churandy Martina sneuvelde op de 100 meter in de halve finale.

Hij kwam met een tijd van 10,29 tot de zesde plaats. Dat was onvoldoende voor een plek in de finale.

Martina liep de race met de rechterknie in het tape. "Ik wil er niet over praten", zei hij na de race. "Ik laat de knie goed behandelen en richt me op de 200 meter. Je moet positief blijven", zei de sprinter, die zijn debuut voor Nederland op een internationaal kampioenschap maakt.

Som

Bram Som is er niet in geslaagd op de 800 meter een finaleplaats af te dwingen. De Nederlander eindigde in zijn serie als zesde (1.46,69).

De eerste twee van de drie series en de twee tijdsnelste verliezers gaan door naar de eindstrijd op dinsdag.

Som baalde in eerste instantie dat hij het niet had gered. Later volgde de berusting. De Amerikaan Nick Symmonds en de Rus Joeri Borzakovskij verrasten de Nederlander al vroeg in de race door initiatief te nemen.

Geen rekening

''Ze komen altijd van achteren opzetten. Ik had er geen rekening mee gehouden. Mijn strategie was om ze voor te blijven. Toen ze passeerden wist ik eigenlijk al dat dit het niet zou worden.''

Som, die de kwalificatie-eis niet haalde maar clementie van de Atletiekunie kreeg, besefte later dat de halve finale het maximale was op dit moment. ''Een gebrek aan capaciteit op dit moment, wat door blessures in het voorjaar is ontstaan. Ik heb hier veel geleerd met het oog op Londen 2012.''

Lees alles over de WK atletiek op NUsport