AMSTERDAM - Zondagmiddag om 14.00 uur doven op het Circuit Spa-Francorchamps in de Ardennen de lichten voor de Belgische Grand Prix. Het is voor de concurrenten van WK-leider Sebastian Vettel een van de laatste mogelijkheden om iets aan diens enorme voorsprong te doen.

Vettels Red Bull-teamgenoot Mark Webber is de nummer twee in het rijdersklassement en kijkt al tegen een imposante achterstand van 85 punten aan.

Lewis Hamilton van McLaren heeft nog eens drie punten minder dan de Australiër. Beide heren slaagden er tot overmaat van ramp ook niet in om Vettel zaterdag van zijn negende pole van het seizoen afhouden. Hamilton start de race als tweede, Webber als derde.

Na de Belgische Grand Prix zijn er nog zeven races te gaan. Theoretisch is dus nog alles mogelijk. Ervaringen uit het verleden leren echter dat een dergelijk grote voorsprong zelden nog wordt weggeven.

Schumacher

Voor Michael Schumacher is de race op 'zijn' Spa-Francorchamps er een met een bijzonder tintje. De zevenvoudig wereldkampioen debuteerde twintig jaar geleden op dezelfde baan voor Jordan Grand Prix. Voor de gelegenheid draagt de Duitser een gouden helm.

Of dat genoeg is om Schumacher aan punten te helpen is maar zeer de vraag; door een technisch probleem aan zijn Mercedes in de kwalificatie (een band kwam spontaan los) start de 42-jarige nummer tien in de WK-stand van achteraan.

Maldonado

Aan de achterzijde van de startgrid krijgt Schumacher gezelschap van Pastor Maldonado. De Venezolaan reed zaterdag in de kwalificatie al dan niet opzettelijk tegen Lewis Hamilton aan, toen die hem eerder had gehinderd.

De Williams-coureur moest vijf plaatsen terug op de startopstelling en kwam er daarmee redelijk makkelijk vanaf. Hij start als 21ste

Senna

De achterzijde van de startgrid is wel bekend bij Bruno Senna. De Braziliaan stond er vorig seizoen vaak met zijn HRT. Dit weekeinde (en ook in Monza) vervangt de neef van Ayrton Senna echter Nick Heidfeld bij Lotus Renault en baarde direct opzien in de kwalificatie.

Senna liet zien dat hij wel wat van de genen van zijn oom heeft, door zijn auto op een natte baan naar de zevende startpositie te sturen. Of hij zondag weer zijn kwaliteiten op nat asfalt kan tonen is maar de vraag; meteorologen voorspellen een voornamelijk droge race.