DAEGU - Oscar Pistorius heeft zich bij zijn debuut op de WK atletiek verzekerd van een plaats in de halve finale op de 400 meter. 

De Zuid-Afrikaan, wiens benen nog voor zijn 1e verjaardag onder de knie werden geamputeerd, liep zondag in het Zuid-Koreaanse Daegu in zijn serie naar de derde plaats in 45,39 seconden. Dat was voldoende om maandag ook weer in actie te komen.

Pistorius (24) is in Daegu de eerste gehandicapte sporter die op een WK atletiek met de valide sporters meestrijdt. De atleet, bijgenaamd Blade Runner, loopt op twee carbonbenen. Met zijn start in Zuid-Korea ging een grote wens van Pistorius in vervulling.

Pistorius vocht jarenlang voor erkenning. In 2008 bepaalde de internationale atletiekfederatie IAAF na enkele onderzoeken dat hij voordeel zou hebben van zijn lepelvormige kunstbenen.

CAS

De Zuid-Afrikaan stapte naar het internationaal sporttribunaal CAS, dat hem gelijk gaf en een streep door die redenering zette. Pistorius, als paralympiër al zeer succesvol, mocht naar de 'gewone' Olympische Spelen in Peking. Hij slaagde er echter niet in zich te kwalificeren.

''Ik ben erg moe'', zei de Zuid-Afrikaan na zijn race. ''De druk was groot. Dit was vele jaren mijn doel. Ik ben gewoon blij deel uit te maken van deze sport en dit evenement. Ik heb hier keihard voor getraind. Het was geweldig om hier te lopen.''