HILVERSUM - Erik Breukink (39) is de komende twee jaareerste ploegleider bij Rabobank. De interesse van de wielerploeg voor de oud-renner was al eerder uitgelekt, woensdag tekende Breukink tijdens de perspresentatie van de ploeg in Hilversum het contract.

Breukink neemt de plaats in van Theo de Rooij, die doorgeschoven is naar het managementteam als algemeen directeur. De verschuiving was noodzakelijk nadat Jan Raas vanwege een verschil van mening met de hoofdsponsor afscheid had genomen van de door hem ooit opgerichte ploeg.

Breukink

Breukink fietste in de eerste twee jaren van de ploeg nog voor Rabobank. In 1998 kreeg hij een pr-functie die hij al snel inruilde voor een rol als commentator bij de NOS en columnist voor het Algemeen Dagblad.

Zijn hoogtijdagen als wielrenner beleefde Breukink aan het einde van de jaren '80 en in het begin van de jaren '90. In de Ronde van Italië maakte hij in 1987 naam door als tweedejaars beroepsrenner van Panasonic twee ritten te winnen, drie dagen in de rose trui te rijden en derde te worden in het eindklassement.

Tijdrijder

Nederlandse wielerliefhebbers zagen in de zoon van Gazelle-directeur Wim Breukink een toekomstig Tourwinnaar. Hoewel hij enkele jaren als de beste tijdrijder ter wereld bekend stond, maakte hij die verwachting niet waar. In de Giro reikte hij nog wel tot de tweede plaats, in de Tour werd de derde plek in 1990, in dienst van PDM, zijn beste prestatie. Breukink stond in Parijs op het podium met de Amerikaan Greg Lemond en de Italiaan Claudio Chiappucci.

Een jaar later beleefde Breukink in de Tour een smadelijke aftocht nadat ploegarts Sanders de renners per abuis het bedorven middel intralipid had toegediend en de ploeg ziek naar huis kon. Het was een klap die de renner Breukink nooit meer te boven kwam.

Bovendien kreeg hij te maken met knieklachten als gevolg van een aanrijding, kort voor de Ronde van Frankrijk van 1993. Hij reed de jaren daarna nog voor het Spaanse Once en in 1996 en '97 voor Rabobank. Bij die ploeg keerde hij woensdag terug voor een nieuw hoofdstuk in zijn wielerleven.