DAEGU - Bram Som heeft zich zaterdag op de openingsdag van de WK atletiek geplaatst voor de halve finale van de 800 meter.

De Nederlander eindigde in het Zuid-Koreaanse Daegu in zijn serie als derde in 1.46,79. De eerste drie van elke serie kwalificeerden zich automatisch voor de volgende ronde, die zondag op het programma staat.

Som, die zijn vijfde WK afwerkt, zat zaterdag in een sterke serie. Wereldrecordhouder David Rudisha uit Kenia won de race in 1.46,26.

Europees kampioen Marcin Lewandowski uit Polen eindigde als tweede (1.46,73).

Tienkamp

Tienkampers Eelco Sintnicolaas en Ingmar Vos bezetten na drie onderdelen de zevende plaats.

Het tweetal staat na de 100 meter, verspringen en kogelstoten op 2534 punten. Dat zijn er bijna 150 minder dan de leidende Amerikaan Trey Hardee, die 2680 punten verzamelde.

Sintnicolaas is met hoge verwachtingen in Zuid-Korea neergestreken. De nummer twee van de Europese titelstrijd in 2010 begon goed met 10,76 seconden op de 100 meter.

Verspringen

Vos was amper trager (10,82). Bij verspringen stond Sintnicolaas na twee sprongen nog met lege handen, omdat zijn pogingen ongeldig waren.

Bij de derde en laatste poging koos hij voor zekerheid: 7,29 meter. Vos kwam iets verder met 7,41 meter. Met de kogel zette Sintnicolaas in zijn laatste poging 14,13 meter neer, waar Vos 13,86 noteerde.

Jansen

Discuswerpster Monique Jansen is er niet in geslaagd een finaleplaats te veroveren.

De Nederlandse haalde in de kwalificatie zaterdag, de openingsdag van de WK, een afstand van 58,23 meter.

De kwalificatie-eis voor de eindstrijd was 62 meter of een plaats bij de beste twaalf. De prestatie van Jansen was onvoldoende om zondag in Zuid-Korea weer in actie te komen.

Eerste goud

Kenia heeft toegeslagen op de marathon voor de vrouwen, het eerste medailleonderdeel. De Keniaanse vrouwen veroverden alle medailles.

Edna Kiplagat werd wereldkampioene. Ze won in 2 uur, 28 minuten en 43 seconden.

Achter Kiplagat liepen Priscah Jeptoo en Sharon Cherop respectievelijk naar zilver en brons. Jeptoo eindigde als tweede in 2.29.00 en Cherop als derde in 2.29.14.