Het voetbalseizoen 2010-2011 was al twee maanden en een wedstrijd of zeven onderweg, voordat Sparta pas kon beschikken over het nieuwste wedstrijdshirt. Tot die tijd speelde het eerste elftal in shirts van het seizoen ervoor.

Het is zo maar een kanttekening bij het gevoerde beleid van een betaald voetbalorganisatie en niet meer dan een veelzeggend detail in het supportersboek 'Drie-één'.

Het roemruchte Sparta, geboren 1888, beleefde de vorige voetbaljaargang het slechtste seizoen ooit, waarin het de laagste klassering in 123 jaar clubgeschiedenis noteerde.

En daar moest een boek van komen, vond dat gedeelte van de aanhang dat zich ook inspant om de fansite 'In the winning mood' in de lucht te houden. Opdat zij nooit zouden vergeten.

Hoop

Spits Johan Voskamp schreef het voorwoord, beloofde er de komende negen maanden een mooi seizoen van te gaan maken op het Kasteel, maar vertrok naar Polen nog voordat zijn tekst de drukker had bereikt.

Meer toepasselijk is de belevingswereld van een willekeurige supporter niet te beschrijven. Hoop op betere, nieuwe tijden is er altijd. De realiteit is alleen nooit zoals-ie lijkt.

Aan de hand van 36 supportersverhalen staat de slechtste jaargang allertijden, waarin negen (!) keer met 3-1 werd verloren en de titel van dit boek mee is verklaard, nu voor altijd op papier.

Liefde

Niet verrassend: kwalitatief komt het nooit in de buurt van ‘Waarom ik zo van Sparta hou’ van Hugo Borst, al beschikken sommige supporters over een prima pen.

De essentie in beide boeken is wel volstrekt hetzelfde: de even onvoorwaardelijke als soms ondefinieerbare liefde voor de club uit de wijk Spangen, veelal gepaard met cynische kritiek op alles en iedereen (van spelers tot bestuur).

Wat nog opvalt in deze uitgave: de hedendaagse, überhippe vormgeving. Een meerwaarde.

Herkenbaar

Slechts af en toe schiet een bijdrage volledig uit de bocht (over Antonie Kamerling), en is het zelfs gênant om te lezen. Schandalig dat die tekst is blijven staan.

Het verhaal waarin meermaals wordt gerefereerd aan de Hindoestaanse komaf van twee stewards past in mindere mate ook in die categorie.

De rest bestaat, ook voor medesupporters van elke andere club, uit herkenbare verhalen over een historische winst (Almere City thuis, 12-1), weer een verlies maar nu op maandagavond ergens in de provincie, afkeer tegen het gezag, bier, bus- en of treincombi’s, saamhorigheid en levenslange vriendschap.

Wat deze fans zelf al lang weten, maar ook nu opvalt: velen komen of gaan al lang niet meer voor het voetbal (twee)wekelijks naar een stadion.

Cijfer: 7

Drie-één, Sparta's slechtste seizoen ooit in 36 supportersverhalen

Uitgever: eigen beheer (zie: www.itwm.nl)
Auteurs: meerdere
Pagina’s: 106
Prijs: 15 euro