AMSTERDAM - Ajax heeft ook zijn tweede thuiswedstrijd van het seizoen met overtuigende cijfers gewonnen. De landskampioen zette vrijdag het krachtsverschil met Vitesse na rust om in doelpunten: 4-1.

De ploeg van trainer Frank de Boer, die nu in ieder geval voor een dag aan kop van de eredivisie staat, deklasseerde 2 weken eerder SC Heerenveen in de Amsterdam Arena (5-1).

Ajax liet Vitesse een helft lang geloven in een stunt. De ploeg van De Boer creëerde namelijk kansen zat, maar verzuimde die af te maken.

Bovendien hield doelman Marko Meerits van Vitesse voor rust met enkele knappe reddingen zijn doel schoon.

Derk Boerrigter dacht de Est na een half uur in vrije schietpositie te kunnen passeren, maar Meerits slaagde er nog in de bal met een handje tegen de paal te duwen.

Vermeer

De bezoekers uit Arnhem, die in de eerste drie wedstrijden ongeslagen waren gebleven, waren zelf ook dicht bij een doelpunt.

Wilfried Bony passeerde na veertig minuten weliswaar doelman Kenneth Vermeer, maar zag vervolgens dat zijn inzet van de lijn werd gehaald door Toby Alderweireld.

Vermeer had enkele minuten daarvoor Marco van Ginkel van scoren afgehouden.

Eriksen

Het was uiteindelijk Christian Eriksen die de wedstrijd acht minuten na rust open brak. De Deen, vrijgspeeld door Siem de Jong, schoot de bal onhoudbaar voor Meerits in de bovenhoek (1-0).

Eriksen had de toeschouwers in de Arena eerder al verwend met een fenomenale sleepbeweging waarmee hij de bal door de benen van Davy Pröpper speelde.

Die 'zaalvoetbalactie' werd in de rust talloze keren herhaald op de schermen in het stadion.

Boerrigter

Na de openingstreffer van Eriksen ging het hard. Boerrigter bekroonde een sterke wedstrijd in de 62e minuut met een treffer, na een prachtige pass van Alderweireld.

Kolbeinn Sigthorsson voerde de score vervolgens met twee doelpunten op naar 4-0.

Eerst tikte de IJslandse spits een voorzet van Gregory van der Wiel achter Meerits, daarna schoot hij van zo'n twintig meter raak.

In de slotfase deed Alexander Büttner nog iets terug namens de bezoekers uit Arnhem: 4-1.