MÖNCHENGLADBACH - De Nederlandse hockeymannen staan zondag in de finale van het Europees kampioenschap. De ploeg van bondscoach Paul van Ass was vrijdag met 4-2 te sterk voor Belgie.

Taeke Taekema scoorde twee keer.

Hoewel Nederland iets sterker startte dan de Belgen, werd snel duidelijk dat dit een totaal andere halve finale was dan vier jaar geleden, toen Oranje de EK-finale bereikte door België met 7-2 te verpulveren.

Oranje kwam na een kwartier spelen wel verdiend op voorsprong door een treffer van Valentin Verga -zijn eerste interlandgoal- maar de Belgen knokten zich snel weer terug in de wedstrijd.

Oranje-Zwart-speler Thomas Briels zette met een mooie actie Florent van Aubel vrij. Die dacht niet na en haalde verwoestend uit: 1-1.

Goed gevoel

Even later werd het Nederlandse publiek helemaal stil toen Simon Gougnard (ook van Oranje-Zwart) een strafcornerrebound achter doelman Jaap Stockmann frommelde.

België leek dus helemaal geen last te hebben van het ontbreken van sterspeler Jerome Dekeyser, die tegen Spanje een voetblessure op had gelopen.

Maar Nederland ging toch nog met een goed gevoel pauzeren toen Taeke Taekema in de 29ste minuut de eerste strafcorner van Nederland -versierd door Verga- snoeihard in de rechterbovenhoek joeg: 2-2.

Dertien seconden voor rust kreeg Bob de Voogd nog een grote kans om Oranje opnieuw een voorsprong te bezorgen, maar de Brabander schoot hoog over.

Taekema

Meteen na de pauze kwam die 3-2 er alsnog toen Taekema opnieuw raak mikte uit een strafcorner.

Toen de Amsterdammer even later voor de derde keer mocht aanleggen voor een korte hoekslag gingen alle Belgische alarmbellen rinkelen, maar dit keer bracht de lijnstopper redding.

Controle

Vanaf dat moment hield de ploeg van bondscoach Paul van Ass de controle, zonder zelf veel te creëren.

Pas dertien minuten voor tijd was het bijna raak toen Floris Evers in de cirkel vijf Belgen voor schut zette en nog een goede voorzet in huis had.

Omdat Rogier Hofman voorlangs schoot bleef de beloning voor de wonderschone actie uit. De slalom van Evers bleek wel het sein voor Oranje om opnieuw te gaan aanvallen.

Nadat Taekema een strafcorner had gemist, zorgde Robbert Kemperman tien minuten voor tijd wel voor de beslissing.

Na een mooie actie langs de achterlijn scoorde hij op fraaie wijze de 4-2.

Slotoffensief

Van een Belgisch slotoffensief was geen sprake, waardoor de voorsprong niet meer in gevaar kwam.

Net als in 2007 plaatst Oranje zich dus ten koste van België voor de finale van de Europese titelstrijd.

Duitsland

Nederland speelt zondag tegen Duitsland, dat in de tweede halve finale met 3-0 te sterk was voor Engeland.

De halve eindstrijd tussen Duitsland en Engeland lag lange tijd stil. Het kunstgrasveld was door hevige regenval onbespeelbaar.

Om 23.10 uur werd het duel, bij een stand van 1-0, hervat. Phillipp Zeller, Oscar Decke en Oliver Korn maakten de doelpunten voor Duitsland.

Ook bij de vrouwen gaat de finale, zaterdag, tussen Nederland en Duitsland.