PARIJS - Judoka Edith Bosch heeft vrijdagmiddag net naast de wereldtitel in de klasse tot 70 kilogram gegrepen. De Europees kampioene was in de finale niet opgewassen tegen de regerend wereldkampioene uit Frankrijk Lucie Decosse.

Decosse gold als grote favoriete voor de eindzege in Parijs. Ze genoot niet alleen de steun van de zo'n 15.000 fanatieke toeschouwers op de tribune. Ook de statistieken spraken in haar voordeel. Decosse won de drie voorgaande ontmoetingen met de Nederlandse en maakte de favorietenrol waar.

Bosch veroverde in 2005 al eens de wereldtitel. Ze opende vrijdag de mondiale eindstrijd in sportpaleis Bercy met een zege op Marian Oerdabajeva uit Kazachstan en boekte vervolgens een moeizame zege op de Chinese Fei Chen.

Ze versloeg in de derde ronde Natalija Smal uit Oekraïne op ippon en wierp de Sloveense Rasa Sraka in de allerlaatste seconde van de kwartfinale op haar rug.

Bosch kon het in de finale echter niet bolwerken tegen Decosse, van wie ze nog nooit gewonnen heeft.

Verkerk

Marhinde Verkerk is nog een zege verwijderd van een bronzen medaille op de WK. Ze versloeg vrijdagmiddag in de herkansing van de klasse tot 78 kilogram de Hongaarse Abigel Joo. De 25-jarige Rotterdamse stuit in de strijd om het brons op Audrey Tcheumeo uit Frankrijk.

Verkerk, wereldkampioene in 2009, begon voortvarend in sportpaleis Bercy. Ze was vrijgeloot voor de eerste ronde en won vervolgens op ippon van Dinara Kakharova uit Kirgizië en Marina Prisjepa uit Oekraïne.

In de kwartfinale was Verkerk echter kansloos tegen Akari Ogata, de Japanse nummer een van de wereldranglijst. Ze belandde daardoor in de herkansing, waarin ze maximaal brons kan winnen.