VAIL - Levi Leipheimer heeft weer de leiding in de USA Pro Cycling Challenge. De Amerikaanse renner van RadioShack won donderdag (plaatselijke tijd) de derde etappe van de rittenkoers in Colorado, een klimtijdrit van 16 kilometer in Vail.

Hij was 51 seconden sneller dan zijn landgenoot Tejay van Garderen (HTC Highroad), die de leiderstrui moest afstaan. Leipheimer won ook al de eerste etappe.

Raborenner Stef Clement presteerde goed met de 5e plaats in de tijdrit op 41 seconden. Hij is ook de beste Nederlander in het algemeen klassement op de 8e plaats.

''Stef is heel hard op weg om zijn carrière weer op een hoog niveau voort te zetten. Hij reed een heel sterke rit, zonder echt zwakke momenten. Veelbelovend voor het WK”, vond ploegleider Nico Verhoeven.

Vande Velde

Christian Vande Velde (Garmin) ontpopte zich als de grote uitdager van Leipheimer. De Amerikaan finishte als 2e in de tijdrit op minder dan een seconde.

In het klassement klom Vande Velde eveneens naar de 2e plaats op 11 seconden van Leipheimer. Van Garderen is 3e op 17 seconden.

Gesink

Robert Gesink viel weg uit de top van het klassement. De kopman van de Raboploeg reed een zwakke tijdrit en klokte pas de 36e tijd, 2.16 langzamer dan Leipheimer. In de stand duikelde hij naar de 17e plaats.

''Het was geen gemakkelijke tijdrit, een mooi parcours. Toen het omhoog ging, had Robert helaas niet de goede benen. Het is zoals het is, maar een echt grote teleurstelling is het niet. Hij heeft deze week al voldoende laten zien, dat de goede vorm er weer aankomt'', meende Verhoeven.