ALKMAAR - Na de 2-1-nederlaag in Noorwegen leek Aalesunds FK een lastige horde voor AZ. De Alkmaarders stelden in de return echter orde op zaken.

De ploeg van coach Gertjan Verbeek won overtuigend met 6-0 en plaatste zich voor het tweede opeenvolgende jaar via de voorrondes voor de groepsfase van de Europa League.

AZ kwam geen moment in de problemen tegen het matige Aalesunds. De defensie van de bezoekers leek in de beginfase bovendien nog niet helemaal bij de les. Door de vroege voorsprong konden de mannen van Verbeek de wedstrijd rustig uitspelen.

Toen de bezoekers na een uur ook nog eens met tien man verder moesten, kon AZ helemaal de krachten sparen voor een zwaar seizoen met Europees voetbal.

Het was voor AZ de tweede ruime thuiswinst op rij. NEC werd zondag al met 4-0 opzij gezet. De Noord-Hollanders zijn het seizoen goed begonnen in het eigen AFAS Stadion. Ook PSV (3-1) en het Tsjechische FK Jablonec (2-0) moesten eraan geloven. Het levert een indrukwekkend doelsaldo op van 15 voor en 1 tegen voor eigen publiek.

Altidore

Jozy Altidore was donderdag opnieuw de grote aanjager van AZ. De Amerikaanse spits was net als tegen NEC twee keer trefzeker en werd luid toegezongen door het thuispubliek. De aanvalsleider begint een goed duo te vormen met Maarten Martens die zich thuis voelt op de positie van 'tien' achter de voorste linie. De Belg scoorde en gaf een assist.

Verbeek kon het zich permitteren om zowel Altidore als Martens een publiekswissel te geven. De andere doelpunten kwamen op naam van Brett Holman (prachtig stiftje) en Pontus Wernbloom (kopbal) die al in de zevende minuut de openingstreffer verzorgde. Een minuut voor tijd benutte Niklas Moisander nog een strafschop.

Geen medelijden

Na de 3-0 van Altidore hadden de Noren zich al gewonnen gegeven. Dat gebeurde helemaal toen Demar Phillips het hoofd verloor.

De Jamaicaan trapte na bij Pontus Wernbloom en mocht vertrekken met direct rood. AZ kende geen medelijden met de opponent en liep uit naar een eclatante zege.

AZ heeft geen problemen met Aalesunds