GELSENKIRCHEN - Klaas-Jan Huntelaar was donderdagavond in de play-offs van de Europa League de held bij Schalke 04. De Nederlands international scoorde in de thuiswedstrijd maar liefst vier keer tegen HJK Helsinki.

De Duitsers wonnen met 6-1 en maakten daarmee de nederlaag eerder in Finland (2-0) ruimschoots goed. Huntelaar maakte twee van zijn treffers uit een strafschop.

Na een kwartier maakte Huntelaar zijn eerste, van 11 meter. Nummer twee kwam nog voor rust, in de 25e minuut om precies te zijn. Kort na de hervatting schoot de voormalig Ajacied opnieuw een penalty binnen. Zijn laatste treffer viel na iets meer dan een uur. De overige treffers van Schalke kwamen op naam van Kyriakos Papadopoulos en Julian Draxler.

Voor Schalke was het de hoogste zege ooit in een Europees duel.

Succes Koster

Succes was er ook voor de Nederlandse trainer Adrie Koster van Club Brugge. Hij plaatste zich met zijn Belgische vereniging voor de Europa League door te winnen van Zestafoni, 2-0. In Georgië werd het eerder 3-3.

Larnaca stunt

Het Nederlands getinte AEK Larnaca bereikte wel de groepsfase. Een 2-1 overwinning op Rosenborg, dankzij twee goals van Gregoor van Dijk, volstond voor de Cyprioten. Ook Tim de Cler en Kevin Hofland stonden in de basis bij de door Tom Caanen getrainde ploeg.