EINDHOVEN - PSV heeft zijn trouwe aanhang donderdag eindelijk weer eens getrakteerd op een leuke avond. Het duurde donderdag tegen SV Ried weliswaar lang voordat de productie op gang kwam, maar toen het verzet van de Oostenrijkers eenmaal was gebroken ging het hard: 5-0.

De ploeg van trainer Fred Rutten bereikte daardoor, na de 0-0 in Ried, de groepsfase van de Europa League.

In totaal duurde het liefst 143 minuten voordat PSV er in slaagde een doelpunt te maken in het tweeluik met SV Ried, een bescheiden club uit Oostenrijk. Ola Toivonen was uiteindelijk de man die voor opluchting zorgde in het Einhovense kamp.

De Zweedse schaduwspits kopte 8 minuten na rust de bal uit een fraaie voorzet van Zakaria Labyad dan eindelijk achter doelman Thomas Gebauer.

Kans op kans

De ploeg van Rutten speelde tot die tijd best aardig in het eigen Philips Stadion, maar miste lange tijd kans op kans. Jeremain Lens deed dat oog in oog met Gebauer, Georginio Wijnaldum schoot voorlangs, Wilfred Bouma kopte net naast en een doelpunt van Toivonen werd afgekeurd vanwege buitenspel. Kort voor rust raakte Lens met een venijnig schot de onderkant van de lat.

Ondertussen moest de thuisclub oppassen voor de uitvallen van SV Ried, dat zich zeker niet wilde ingraven. Dankzij Kevin Strootman haalde PSV ongeschonden de rust.

De middenvelder haalde in de slotfase van de eerste helft een kopbal van een Oostenrijker van de eigen doellijn. Verder kwam de thuisclub, met Atiba Hutchinson centraal achterin, nauwelijks in de problemen.

Bevrijd

Toen Toivonen eindelijk de 'nul' van het scorebord hard gehaald, was PSV bevrijd. Lens tekende voor het hoogtepunt van de avond door op fabelachtige wijze de 2-0 te maken. Lens omspeelde de ver uit zijn doel gekomen Gebauer en prikte de bal bijna vanaf de hoekvlag met buitenkant rechts in het doel.

Enkele minuten later gaf Lens de assist bij het doelpunt van Wijnaldum. Labyad maakte met een strak schot vanaf ruim 20 meter de vierde, Strootman de vijfde. Het leverde zowaar weer eens een 'wave' op in Eindhoven.