AMSTERDAM - Komend weekeinde zal in de Primera Division de bal weer zal rollen. De spelersstaking is voorbij nu de Spaanse voetbalbond LFP en de spelersvakbond AFE de voorwaarden voor een overeenkomst aan het afronden zijn.

Dit weekeinde zullen zodoende de eerste competitiewedstrijden van dit seizoen afgewerkt worden in Spanje. Door de staking werd afgelopen weekeinde de eerste speelronde geannuleerd.

De beide partijen kwamen afgelopen nacht tot in de vroege uurtjes voor een marathonoverleg bijeen. Dat werd donderdagochtend weer hervat en leidde tot een akkoord.

De voetballers wilden geen duels spelen zolang er geen betere arbeidsvoorwaarden waren voor de spelers. Veel clubs komen hun financiële verplichtingen richting de spelers niet na.

Noodfonds

De AFE wil daarom dat er een noodfonds komt voor spelers die te lang op salaris moeten wachten.

Afgelopen seizoen dreigden de spelers ook al een complete speelronde het werk neer te leggen. Vooral spelers in de lagere divisies meldden destijds nog recht te hebben op achterstallig loon.

Drenthe en Velthuizen

Royston Drenthe en Piet Velthuizen kregen bij hun club Hercules Alicante in de hoogste afdeling maanden geen salaris tijdens het afgelopen seizoen. Drenthe ging om die reden zelf al een aantal dagen in staking, wat hem bij de club die hem van Real Madrid huurde niet in dank werd afgenomen.

Velthuizen ondervindt nog steeds hinder van het feit dat Hercules zich niet aan de salarisafspraken hield. De doelman tekende intussen bij Vitesse, maar kan voor de Arnhemmers nog niet in actie komen. Hercules wil hem pas vrijgeven zodra hij afstand doet van het salaris dat hij nog tegoed heeft.