UTRECHT - De rechtbank van München heeft vastgesteld dat er geen bewijs is dat Claudia Pechstein betrokken zou zijn geweest bij het gebruik van doping of een dopingnetwerk.

De Duitse schaatsbond DESG maakte dat woensdag bekend. Er was op verzoek van de Duitse Olympische Sportbond een juridisch onderzoek ingesteld naar een mogelijk dopingnetwerk.

Na meer dan twintig huiszoekingen, meerdere getuigenverklaringen en rechercheonderzoek kon er geen bewijs gevonden worden dat Pechstein de Duitse medicijnenwet zou hebben overtreden.

CAS

Het betreft een uitspraak in een puur strafrechtelijke zaak. Volgens de letter van de Duitse wet heeft ze niet de medicijnenwet overtreden en maakt ze geen deel uit van een dopingnetwerk.

De zaak voor de rechtbank van München staat volledig los van de zaak die Pechstein aanspande bij het internationale sporttribunaal CAS tegen haar schorsing voor vermeend dopinggebruik.

Toejuich

De 39-jarige toonde zich niet verrast door de uitspraak van de rechter. "Ik wist dat er geen andere uitkomst zou kunnen zijn. Waar geen dopingovertreding is kan je ook geen netwerk vinden."

"Ik heb altijd benadrukt dat ik dergelijke onderzoeken alleen maar toejuich omdat ze meer bewijzen leveren dat mijn leven ten onrechte verstoord is. Daarin heb ik gelijk gekregen."

Comeback

Pechstein zat een tweejarige schorsing uit vanwege dopinggebruik. Ze heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn. Haar afwijkende bloedwaarden zouden erfelijk zijn en niet worden veroorzaakt door het gebruik van doping.

Zij wordt hierin door een aantal medisch specialisten ondersteund. Onlangs maakte Pechstein bekend dat ook bij haar comeback tijdens de WK Afstanden in maart van dit jaar haar bloedwaarden afweken.