LISSABON - FC Twente keert voorlopig niet terug in de Champions League. De Enschedese club was woensdagavond in de play-offs van het toernooi niet opgewassen tegen Benfica.

Het Portugese elftal heerste in de thuiswedstrijd in Lissabon en liep probleemloos uit naar 3-1. Het eerste duel was vorige week in een gelijkspel geëindigd (2-2).

Benfica begon met aanvallende intenties én een overdonderend tempo. Dat leidde meteen tot kansen. Een schot van Pablo Aimar werd gestopt door Nikolai Michailov, net op tijd fit om in het Twentse doel te beginnen.

Nolito liep voorbij Tim Cornelisse alsof deze er niet stond, maar wipte de bal vervolgens in het zijnet. Een hard schot van Oscar Cardozo ging maar net over.

Overleven

Zo overleefde FC Twente de openingsfase, om vervolgens zelf af en toe aan offensieve daden toe te komen. Zelden echter werd Benfica in verlegenheid gebracht.

In de eerste fase was er eigenlijk maar één mogelijkheid voor het elftal van Co Adriaanse. Bryan Ruiz zag een aardig schot net voorlangs gaan.

FC Twente wilde wel. Adriaanse had aangekondigd te willen gokken op de aanval en dat deed hij ook. Hij stelde met Marc Janko en Luuk de Jong twee centrale spitsen op, vanaf de flanken gesteund door Ruiz en de jonge Steven Berghuis.

Veel gelegenheid om aan acties te denken kreeg het Enschedese elftal niet. De tegenstander zat bijna letterlijk bovenop de bal.

Toeslaan

Onmiddellijk na de hervatting sloeg Benfica toe. Axel Witsel zorgde op fraaie wijze voor de 1-0 in het voordeel van het team van coach Jorge Jesus.

De Belg deed dat met een omhaal, na doorkoppen van de reusachtige Braziliaanse verdediger Luisão. FC Twente kwam daardoor in een bijzonder lastige positie.

Na 59 minuten sloeg Benfica opnieuw toe. Net op het moment dat Adriaanse van plan was met Ola John en Emir Bajrami nieuwe aanvallende impulsen in te brengen maakte Luisão er 2-0 van.

Deze keer deed de Braziliaan dat door raak te koppen uit een hoekschop. Witsel zorgde vervolgens nog voor 3-0. In de slotminuten scoorde FC Twente nog via Ruiz, 3-1.