PARIJS - Judoka Dex Elmont heeft woensdag in Parijs naast de wereldtitel gegrepen. Hij verloor in de finale van de klasse tot 73 kilogram van de Japanner Riki Nakaya en eindigde daardoor net als vorig jaar tijdens de WK in Tokio als tweede.

De 27-jarige Elmont verkeerde lang in grootse vorm op de tweede dag van de wereldtitelstrijd in sportpaleis Bercy. Hij won maar liefst vier van de zeven wedstrijden op ippon.

De jongere broer van oud-wereldkampioen Guillaume liet de Turk Sezer Huysuz na 1.17 minuut kansloos.

De Georgiër Nugzar Tatalasjvili lag na 1.58 minuten op zijn rug en Antonio Rivas uit Venezuela moest er zelfs al na dertien seconden aan geloven.

Ontketend

Ook de sterke Belg Dirk van Tichelt kon de ontketende Elmont in de kwartfinale maar iets langer dan een minuut partij bieden.

Elmont kende in de aanloop van de finale wel problemen met de Chinees Wei Liu, die lang stand hield maar na een tweede straf voor passief judo verloor.

Spannend was ook de halve eindstrijd tegen de Fransman Ugo Legrand, die net als Elmont niet tot scoren kwam. De drie arbiters wezen de student geneeskunde tot grote ergernis van de ongeveer tienduizend fanatieke Franse toeschouwers als winnaar aan.

Twee straffen

In zijn tweede opeenvolgende WK-finale ontmoette Elmont weer een Japanner. Na Hiroyuki Akimoto vorig jaar in Tokio, was dit keer Riki Nakaya te sterk. Hij zegevierde omdat Elmont twee straffen voor te behoudend judo kreeg.

Daardoor trad de 27-jarige inwoner van Haarlem niet in de voetsporen van de vijf voormalige Nederlandse mannelijke wereldkampioenen, Anton Geesink (1961, 1965), Wim Ruska (1967, 1971), Guillaume Elmont (2005), Dennis van der Geest (2005) en Ruben Houkes (2007)