AMSTERDAM - De vijfde etappe van de Ronde van Spanje is gewonnen door Joaquim Rodríguez. De renner van Katoesja was de sterkste voor de Nederlander Wout Poels. Daniel Moreno, ritwinnaar van dinsdag, troefde Bauke Mollema net af voor de derde plaats.

Sylvain Chavanel blijft drager van de rode leiderstrui. De Fransman weet Moreno op negen seconden achter zich. 

Mollema is beste Nederlander, op de twaalfde plek. Hij moet 55 seconden goedmaken op Chavanel. Kruijswijk (30e op 2.28) en Poels (32e op 2.38) hebben een grotere achterstand.

De etappe van woensdag begon in Sierra Nevada en liep over 187 kilometer door Andalusië naar het op bijna duizend meter hoogte gelegen Valdepeñas de Jaén. De renners kregen tweemaal de Alto de Valdepeñas voor hun kiezen, een beklimming uit de tweede categorie.

Michael Albasini plaatste op de eerste beklimming van de Alto de Valdepeñas een aanval en kreeg daarbij onder meer Rabo-renner Tom Jelte Slagter met zich mee.

Slagter

De Nederlander moest uiteindelijk lossen, waarna Albassini overbleef met Johannes Fröhlinger van de Nederlandse Skil-Shimano ploeg en Ángel Madrazo van Movistar.

Het drietal moest uiteindelijk buigen voor het hoge tempo dat het peloton er op na hield. Op twintig kilometer voor de streep werden de overgebleven vluchters teruggepakt.

Tempoversnelling

Bij het begin van de negen kilometer lange tweede beklimming van de Alto de Valdepeñas reed de Katoesja-ploeg met een flinke tempoversnelling het peloton aan flarden, waarna al snel enkele groepen achterblijvers ontstonden. Vooraan het uitgedunde restant van het peloton maakte het Liquigas van Vincenzo Nibali daarna al snel de dienst uit.

Met nog twaalf kilometer te gaan was het Astana-renner Alexandr Dyachenko die demarreerde uit het peleton. De Kazak wist te ontkomen en kreeg even later gezelschap van de Fransman David Moncoutié, die direct over Dyachenko heen sprong en solo aan de leiding ging.

Slotklim

De steile slotklim nekte Moncoutié, waarna de klassementsrenners de strijd om de ritzege begonnen. Grote verliezer bleek Igor Anton, die net als dinsdag niet in grootse vorm bleek te verkeren.

Katoesja-renner Rodriguez was dankzij een machtige spurt uiteindelijk de sterkste, met achter zich Poels, Moreno en Mollema.