AMSTERDAM - Vanaf woensdag prijkt het Nederlands elftal bovenaan de FIFA-lijst met best presterende landenteams. Bondscoach Bert van Marwijk is vanzelfsprekend blij met die mijlpaal. "Maar ik was liever wereldkampioen geworden."

De leidende positie houdt in dat Oranje zich voor zo lang het duurt 'beste landenteam van de wereld' mag noemen.

Nederland kan daardoor onder meer rekenen op een beschermde status tijdens de loting voor toernooien.

"Ik ben eigenlijk niet zo bezig met statistieken", zegt Van Marwijk in gesprek met het AD. "Wel als ze over langere tijd gaan en daar is hier wel sprake van, kun je zeggen."

"We mogen er best blij mee zijn dat we bovenaan staan. We hebben het over de grootste sport van de wereld en dit landje staat eerste. Het zegt niet alles over je overwinningen. Maar het zegt wel iets over je stabiliteit en het niveau waarop je speelt. Maar ik had deze toppositie graag ingeleverd voor een wereldtitel."

Vormbehoud

Toch is Van Marwijk te spreken over hoe zijn elftal met de van Spanje verloren WK-finale is omgegaan. "In de top gaat het om degelijkheid in je prestaties. Juist daarom vind ik het mooi hoe we na het WK in Zuid-Afrika onze vorm hebben vastgehouden."

"Na een toernooi waarin je de finale hebt gehaald en tweede bent geworden, is het heel moeilijk door te schakelen naar een nieuw project. Dat is mijn team gelukt en daar ben ik trots op", wijst de coach op de ongeslagen status in de kwalificatie voor het EK van 2012.

Opleiding

Van Marwijk roemt de Nederlandse voetbalopleidingen en breekt een lans voor de jeugdtrainers die daar werkzaam zijn.

"Onze opleiding is een groot goed in het perspectief van het Nederlands elftal. Oké, het is prettig dat al onze gearriveerde jongens in grote competities spelen. Maar die opleiding maakt ons land qua voetbal speciaal", benadrukt de bondscoach.

"En juist daarom moeten we ons op dat vlak verbeteren. Onze jeugdtrainers moeten meer status krijgen, ze moeten beter betaald krijgen."