AMSTERDAM - De Nederlandse hockeyvrouwen hebben zich bij het EK in Mönchengladbach via een 5-1 zege op Italië voor de halve finale geplaatst.

Door de overwinning plaatsten de Oranjevrouwen zich in poule A als nummer twee achter Spanje voor de halve finales van het EK. Daarin wacht Engeland.

Het gehoopte telraam bleef tijdens het laatste groepsduel van de Oranjevrouwen tegen Italië in de kast. Het duurde zelfs even voordat de Oranjevrouwen een gaatje wisten te vinden in de zeer verdedigende stellingen van de Italiaansen waar de zusjes Padalino in de basis begonnen.

Paumen

Maartje Paumen probeerde het na zes minuten met een strafcorner die werd gekeerd door keeper Roberta Lilliu. Dat zelfde lot trof twee cornerinzetten van Kim Lammers.

Paumen zette Nederland na 21 minuten alsnog op voorsprong uit een strafcorner. Nog geen minuut later frommelde ook de vice-captain Naomi van As de bal met een wippertje in het Italiaanse doel: 2-0.

Aansluitingstreffer

De ban bleek bij de Nederlandse speelsters, die meer tegen zichzelf leken te spelen dan tegen de tegenstander, daarmee niet gebroken. Tot overmaat van ramp mocht Italië vlak voor rust zelfs de aansluitingsreffer maken.

Uit een strafcornervariant waarbij uiteindelijk Macarena Ronsisvalli wel heel veel ruimte kreeg in de cirkel om de bal achter Floortje Engels te werken: 2-1.

Het duurde tot elf minuten na rust voordat Kim Lammers uit de draai met haar backhand en na goed voorbereidend werk het verschil voor Nederland weer op twee bracht (3-1).

Een lach

Toen zestien minuten voor tijd wederom Paumen bij een strafcorner maar eens op avontuur ging in de cirkel en na een kleine solo de bal hoog achter Lilliu pushte (4-1). Toen brak er zelfs hier en daar een lach door op de eerder zo strakke Nederlandse gezichten.

Twee minuten voor tijd kreeg ook spits Sabine Mol - die het tegen Spanje zeer moeilijk had - de kans om haar vertrouwen nog even op te vijzelen met een knappe goal.