AMSTERDAM - Daniel Moreno heeft dinsdag de vierde etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De 29-jarige Spanjaard van Katoesja troefde Chris Anker Sörensen af op de Alto de Sierra Nevada.

De groep der favorieten passeerde op elf seconden van Moreno de streep. Daniel Martin won de sprint om de derde plek, Wout Poels werd achtste en Bauke Mollema legde beslag op de tiende plaats. Steven Kruijswijk finishte in dezelfde tijd als zijn landgenoten als zeventiende.

Sylvain Chavanel neemt de leiderstrui over van Pablo Lastras. De Fransman kon het tempo in de slotfase niet meer volgen, maar finishte maandag enkele minuten voor het peloton.

De bergetappe bood weinig spektakel: aanvallen van de klassementsrenners waren op de vingers van één hand te tellen.

Hoge temperatuur

In tegenstelling tot de afgelopen editie van de Tour de France, waarin de eerste zware bergrit pas op de tweede donderdag werd verreden, moesten de klassementsrenners in de Ronde van Spanje al in de vierde etappe hun klimmersbenen aanspreken. De hoge temperatuur maakte de etappe extra zwaar.

Een vlakke aanloopfase werd het peloton niet gegund, want al in de eerste kilometer liep de weg omhoog richting de top van de Alto de Filabres. Op deze col van de eerste categorie ontstond een kopgroep van zeven coureurs.

De Nederlander Koen de Kort van Skil-Shimano kreeg gezelschap van Thomas Rohregger (Leopard-Trek), Yoann Bagot (Cofidis), Guillaume Bonnafond (AG2R), Eduard Vorganov (Katoesja), Matthew Busche (RadioShack) en José Toribio (Andalucia). Mark Cavendish moest meteen al lossen uit het peloton en zou enkele uren later de strijd staken.

Glooiend terrein

Nadat De Kort als eerste de top van de Filabres bereikte, breidden de koplopers in de afdaling en op het glooiende terrein hun voorsprong gestaag uit naar uiteindelijk zo’n acht minuten.

Movistar, de formatie van Lastras, nam in de hoofdmacht het heft in handen en knabbelde langzaam maar zeker wat af van deze achterstand.

Ondertussen passeerde De Kort ook als eerste de top van een heuvel van de derde categorie, het laatste obstakel richting de 23 kilometer lange slotklim.

Omdat Rabobank het tempo opvoerde in het peloton, begonnen de vluchters hieraan met een marge van nog maar drie minuten.

Zoals verwacht werd de kopgroep gedecimeerd op de eerste stroken van slotklim. De Kort moest vroeg lossen en het inmiddels uitgedunde peloton rekende hem al snel in, eenzelfde lot dat zijn medevluchters even later was beschoren. De bergtrui zou De Kort niet overhouden aan zijn ontsnapping; die ging naar ritwinnaar Moreno.

Poging Nibali

Nadat de favorieten voor de eindzege lang de kat uit de boom keken, plaatste Vincenzo Nibali op negen kilometer van de meet een demarrage. Waar de titelverdediger geen ruimte kreeg, slaagden Sörensen en Moreno er wel in een voorsprong te nemen.

Vlak voordat het duo leek te sprinten om de zege, reed Moreno weg bij de Deen. De Spanjaard hield stand en stijgt in het klassement naar de tweede plaats, op 43 seconden van Moreno.

Een van de grote verliezers was Igor Anton, die de groep der favorieten al vroeg niet meer kon volgen. Vorig jaar droeg de Bask nog de leiderstrui in de Vuelta toen hij door een valpartij moest opgeven.

De vijfde etappe voert het peloton woensdag over een afstand van 187 kilometer naar Valdepeñas de Jaen. De rit is opnieuw niet gemaakt voor sprinters, aangezien er onderweg twee beklimmingen van de tweede categorie liggen, waarvan de laatste op zo’n tien kilometer van de finish.

Bekijk alle klassementen

Lees alles over de Vuelta op onze special