COLORADO SPRINGS - De Duitser Patrick Gretsch heeft maandagnacht de proloog van de sterk bezette USA Pro Cycling Challenge gewonnen.

De renner van HTC, die volgend seizoen uitkomt voor de Nederlandse formatie Skil-Shimano, reed in Colorado Springs de 8,3 kilometer in 8 minuten en 28 seconden.

De Amerikaan Christian Vande Velde werd tweede op twee seconden van de winnaar, vlak voor zijn landgenoot Brent Bookwalter.

Stef Clement was de beste Nederlander op plaats achttien. Robert Gesink werd 21e.

De klimmer van Rabobank maakt in de Verenigde Staten zijn rentree na een teleurstellende Ronde van Frankrijk. Datzelfde geldt voor Tourwinnaar Cadel Evans, die de openingsdag als negende afsloot.

Hartslag

Gesink sprak op de website van zijn werkgever van een lastige terugkeer op het parcours dat vooral bergaf ging.

''Het was wel een rotproloogje. Ik kwam bijna niet in mijn ritme. Sinds de Tour heb ik niet meer gekoerst, dat speelt dan mee. Mijn hartslag was enorm hoog en het deed echt zeer, maar met het resultaat ben ik zeker content."

Opblaast

De Varssevelder sloeg na de Tour alle criteriums over en verblijft al acht dagen in Colorado om zich voor te bereiden. In de tweede rit wacht de renners al een col van liefst 3600 meter. Nico Verhoeven, ploegleider van Rabobank, heeft geen idee wat hij moet verwachten.

''Het is voor alle renners iets heel nieuws. Je loopt hier natuurlijk geweldig het gevaar dat je jezelf opblaast."

Gesink is met grote ambities naar Colorado gekomen. ''Voor mij is deze ronde ideaal voor het restant van het seizoen, maar ook als wedstrijd op zich. Een heel mooie koers met een bijzondere uitstraling. Ik ga hier pakken wat ik pakken kan."