PARIJS - De Franse politie heeft maandag het hoofdkantoor van de Franse wielerploeg Cofidis bezocht op zoek naar dopingsporen. Tevens is de Pool Marek Rutkiewicz, een oud-renner van Cofidis, aangehouden op het vliegveld Charles de Gaulle en is de praktijk van de ploegarts Jean-Jacques Menuet doorzocht.

"De politie arriveerde om 16.00 uur en heeft ons hoofdkantoor om 21.30 uur verlaten", verklaarde Alain Bondue, manager van de ploeg. "Ze vertelden me dat het ging om een onderzoek naar een dopingaffaire die vergelijkbaar zou zijn met de Festina-affaire."

Ronde van Frankrijk

In 1998 werd de Festina-ploeg uit de Ronde van Frankrijk gezet nadat een omvangrijke dopingvondst was gedaan in de auto van verzorger Willy Voet. Een grootschalig onderzoek wees later uit dat in de ploeg sprake was van structureel dopegebruik.

Volgens Bondue zijn bij de zoektocht geen verboden middelen aangetroffen. Wel zijn bij de ploegarts dossiers van enkele renners in beslag genomen.

Grondvesten

Bondue maakt zich vooralsnog geen zorgen. "We hebben niets verkeerds gedaan." Het onderzoek volgens een politiebron de wielersport echter op zijn grondvesten kunnen doen trillen. Bij Rutkiewicz zouden "verdachte producten" zijn aangetroffen.

Rutkiewicz was in gezelschap van twee Poolse vrouwen, dochters van Bogdan Madejak, een van de verzorgers van Cofidis. Ook dat tweetal is ondervraagd. Uit afgeluisterde telefoongesprekken zou blijken dat Madejak de spil is in een dopingaffaire.