AMSTERDAM - Edvald Boasson Hagen is de winnaar van de Eneco Tour. De 24-jarige Noor van Team Sky won en passant de afsluitende etappe in Sittard-Geleen.

Boasson Hagen sprintte naar de dagzege nadat de laatste kilometer werd ontsierd door een valpartij, waarbij onder anderen spurter Denis Galimzjanov was betrokken. Manuel Cardoso werd tweede, voor Lars Boom.

Het is na zijn triomf in 2009 de tweede keer dat de Noor de Eneco Tour wint.

Flecha valt aan

Met beklimmingen van de Adsteeg, tweemaal de Cauberg, de Loorberg, Camerig, de Eyserbosweg, de Hulsberg, de Fromberg en de Gulperberg mocht de zesde en laatste etappe met recht de koninginnenrit in de Eneco Tour worden genoemd.

Na zo’n dertig kilometer ontstond er een omvangrijke kopgroep. Onder de twaalf avonturiers bevond zich Juan Antonio Flecha. De Spanjaard was echter een van de eerste coureurs die vooraan wegviel in de heuvelachtige zone.

Schifting

Julien Fouchard, Frederik Veuchelen, Matteo Trentin, David Tanner en Matthew Wilson overleefden de schifting wel en gingen met een voorsprong van zo’n twee minuten op het peloton de laatste dertig kilometer in.

Bernhard Eisel slaagde erin vanuit het peloton, waar afwisselend Sky en Omega Pharma-Lotto controleerden, de aansluiting te vinden. Op ongeveer vijf kilometer van de meet werd hij samen met zijn medevluchters echter ingerekend.

Geen aanval Gilbert

De favorieten keken lang de kat uit de boom. Op zeven kilometer van de aankomst stuurde Philippe Gilbert zijn ploeggenoot Jelle Vanendert naar voren om tempo te maken. De Belg plaatste echter geen aanval en kon zich ook niet mengen in de eindsprint.

Voorafgaand aan de laatste rit had Gilbert een achterstand van twaalf seconden op Boasson Hagen. De Belg moet dus genoegen nemen met een tweede plaats in het klassement, David Millar completeert het podium.

Beste Nederlander in het eindklassement is Jos van Emden, op 58 seconden van de eindwinnaar.