AMSTERDAM – Met dominant en af en toe heel aardig combinatievoetbal handhaafde Ajax zondagmiddag voor eigen publiek de ongeslagen status in de eredivisie.

De Amsterdammers rekenden overtuigend af met SC Heerenenveen (5-1), een uitslag die op basis van de verhoudingen op het speelveld eigenlijk nog laag uitviel.

Twee duels, zes punten een een doelsaldo van negen tegen twee. Ajax is de laatste jaren wel eens minder overtuigend aan een seizoen begonnen. De regerend kampioen vermaakte het thuispubliek tegen SC Heerenveen met voetbal dat trainer Frank de Boer voor ogen heeft.

De formatie mocht zich alleen aanrekenen dat het zichzelf pas na 38 minuten beloonde voor een enorm veldoverwicht. Derk Boerrigter kopte de bal richting Kolbeinn Sigthorsson, die met tegenstander Michel Breuer in de buurt knap raak schoot: 1-0.

Countervoetbal

De treffer viel op een moment dat SC Heerenveen het idee kreeg dat het voor de juiste strategie had gekozen. De ploeg van Ron Jans verzamelde zich bij balverlies razendsnel met zo veel mogelijk spelers om het eigen strafschopgebied en hoopte de thuisclub met een snel uitgevoerde counter te verrassen.

Op die manier kwam SC Heerenveen een minuut na de openingstreffer ook op gelijke hoogte. Viktor Elm vond Bas Dost, die alleen voor doelman Kenneth Vermeer geen fout maakte: 1-1.

Verwoestende uithaal

Ajax ging alsnog met een voorsprong de rust in omdat Toby Alderweireld na 42e minuut vanaf zo'n twintig meter verwoestend mocht uithalen: 2-1. De treffer deed denken aan de manier waarop de verdediger  tijdens het duel met FC Twente om de Johan Cruijff Schaal gelijkmaakte.

De ongelijke wedstrijd verloor het laatste restje spanning, nadat Boerrigter in de 51e minuut op aangeven van Christian Eriksen voor 3-1 zorgde. Trainer Frank de Boer gunde Eriksen en Sigthorsson voortijdig rust en zag Gregory van der Wiel nog op de lat koppen.

De tevreden toeschouwers in de Arena veerden nog twee keer op, na doelpunten van Sulejmani en Van der Wiel.