GRONINGEN - FC Groningen heeft de eerste seizoenszege binnen. ADO Den Haag werd met 4-2 verslagen. Tim Matavz scoorde voor rust drie keer, waarna Leandro Bacuna het kwartet vol maakte. Even kwamen de gasten dichterbij, maar FC Groningen greep daarna de regie weer.

De start op eigen veld van Groningen was prima en na een paar speldenprikjes zorgde Tim Matavz al vroeg voor 1-0.

Ramon Leeuwin, als centrumverdediger de vervanger van Derijck, kopte een hoge bal voor de voeten van Dusan Tadic, die zonder problemen Matavz in stelling bracht.

Vijf minuten later was dezelfde tandem ook verantwoordelijk voor de 2-0 en nog voor de pauze had de Sloveen zijn hattrick compleet. Opnieuw met dank aan Leeuwin, die een hoge bal op zijn eigen lat schoot, waarna Matavz de rebound binnen kopte.

Aansluitingstreffers

Direct na rust maakte Bacuna de 4-0, waarbij Matavz ditmaal de assist gaf. Uit het niets scoorde ADO Den Haag daarna tegen. Keeper Brian van Loo schatte een voorzet verkeerd in, waarna Lex Immers binnen kon koppen.

Even was FC Groningen van slag en Van Duinen profiteerde van die situatie: 4-2. Spannender werd het daarna niet meer, al bleef de thuisclub verrassend nerveus.

Overwinning Heracles

Heracles Almelo behaalde in de eerste thuiswedstrijd een verdiende, maar zwaarbevochten overwinning (2-1) behaald op NAC Breda.

De Almelose club boog na rust een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Cruciaal in het matige duel was de omstreden strafschop die scheidsrechter Jeroen Sanders na 20 minuten in de tweede helft gaf aan Heracles, nadat NAC-verdediger Jordy Buijs invaller Glynor Plet licht had geraakt in het strafschopgebied.

Heracles kende vooraf defensieve problemen. Birger Maertens (blessure), Mark Looms (privé-omstandigheden) en Antoine van der Linden (geschorst) ontbraken. Dat had vooral een negatieve invloed op de opbouw van achteruit, waarin geen enkele lijn viel te bespeuren.

Ondanks veel balbezit was Heracles in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk. Pas nadat NAC via het hoofd van Matthew Amoah op voorsprong was gekomen, kreeg Heracles mogelijkheden via Kwame Quansah en Willie Overtoom.

Strafschop

Na rust kwam Heracles via een strafschop op gelijke hoogte. Willy Overtoom benutte de trap van elf meter. Scheidsrechter Sanders gaf die tot woede van NAC wel erg gemakkelijk nadat Jordy Buijs invaller Glynor Plet licht toucheerde.

Heracles gooide na die meevaller alle remmen los. Een kwartier voor tijd had dat tastbaar resultaat. De Braziliaan Everton werkte een vrije trap van Marko Vejinovic achter doelman Jelle ten Rouwelaar. In de slotfase hield Heracles-keeper Remko Pasveer de voorsprong met twee goede reddingen vast.

Gelijkspel Utrecht-De Graafschap

De Graafschap was zondag lange tijd dicht bij een primeur. De Doetinchemmers stonden lange tijd met 2-0 voor bij FC Utrecht, waar ze nog nooit wonnen. Dankzij twee doelpunten van invaller Jacob Mulenga pakte FC Utrecht alsnog een punt.

De Graafschap kwam na een klein kwartier spelen op voorsprong. Rydell Poepon liet, vanuit buitenspelpositie, doelman Rob van Dijk kansloos: 0-1.

Buiten de treffer om kende de eerste helft weinig hoogtepunten, waardoor De Graafschap voor het eerst in 28 uitwedstrijden weer eens met een voorsprong ging rusten.

Erwin Koeman bracht in de rust de amper van een hamstringblessure herstelde Jacob Mulenga, waardoor de thuisploeg direct een stuk sterker speelde.

El Hassnaoui

Maar bij de eerste goede aanval van De Graafschap was het direct raak. Soufian El Hassnaoui verraste in de 59e minuut Van Dijk met een schot in de korte hoek, 0-2.

De thuisploeg had daarop veel kansen, maar Jan Wuytens (kopbal), Tommy Oar (schot), Mulenga (rebound), Alexander Gerndt (kopbal van lijn gehaald) en Michael Zullo (schot voorlangs) zagen hun pogingen mislukken of gekeerd worden door doelman Joost Terol.

Enerverende slotfase

Het bleek het begin van een enerverende slotfase, waarin Koeman in een wanhoopspoging Enzio Boldewijn in de 76e minuut inbracht voor Zullo. Bij zijn eerste balcontact bracht de vleugelaanvaller een minuut later Mulenga in stelling, 1-2. Op jacht naar meer schoot Gerndt eerst tegen de paal, voordat Mulenga in een counter alsnog de 2-2 maakte.

De achttien eerdere ontmoetingen tussen beide ploegen in de eredivisie in De Galgenwaard leverden veertien zeges voor FC Utrecht en vier gelijke spelen op.

Heracles-NAC Breda