EINDHOVEN - PSV heeft de eerste overwinning van het seizoen binnen, al kostte dat tegen RKC Waalwijk veel meer moeite dan verwacht. 

De manschappen van trainer Fred Rutten boekten in Eindhoven een zwaarbevochten zege: 1-0. De Waalwijkers lieten in de slotfase kansen op een stunt liggen.

PSV vergat tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen aan klantenbinding te doen. Op papier leek RKC een geschikte tegenstander om de valse start van vorige week bij AZ (3-1) weg te poetsen, maar daarin slaagde de ploeg van Rutten alleen qua resultaat.

Fluitconcerten

De trouwe aanhang van de Eindhovenaren, de afgelopen jaren toch al weinig verwend, liet zaterdag meer dan eens met fluitconcerten blijken niet blij te zijn met het vertoonde spel van hun ploeg.

Eigenlijk was Dries Mertens de enige die zich kon onderscheiden. De kleine Belg, nu al een publiekslieveling in Eindhoven, zorgde vooral in de eerste helft voor veel dreiging en tekende na 24 minuten na een mooie aanval ook voor de openingstreffer.

Mertens ging makkelijk langs zijn directe tegenstander Sigourney Bandjar en passeerde doelman Jeroen Zoet (door RKC gehuurd van PSV) in de lange hoek: 1-0.

Bouma en Pieters

Bij de thuisclub stonden Wilfred Bouma en Erik Pieters weer in de basis. Beiden waren vorige week tegen AZ gepasseerd. Bouma dankte zijn basisplaats tegen RKC aan het feit dat Orlando Engelaar ziek was, Pieters kreeg dit keer de voorkeur boven Abel Tamata.

De linksback van het Nederlands elftal speelde zaterdag mogelijk zijn laatste wedstrijd voor PSV. Newcastle United hoopt Pieters op korte termijn over te nemen.

Wijfelende indruk

Net als tegen AZ maakte PSV een weifelende indruk. Het ontbeerde de ploeg van Rutten aan ideeën om de defensie van RKC uit elkaar te spelen. Veel aanvallen liepen daardoor al in een vroeg stadium stuk.

Naarmate de wedstrijd vorderde, begonnen de gepromoveerde Waalwijkers steeds meer te geloven in een verrassing. In de slotfase kregen Rick ten Voorde en Aaron Meijers twee enorme kansen om RKC een punt te bezorgen, maar ze lieten die liggen.

Zege Vitesse

Ogenschijnlijk zonder enige moeite boekte Vitesse zaterdag de eerste competitiezege van het nieuwe seizoen.

De club met ambities uit Arnhem was zo veel sterker dan het machteloze VVV-Venlo, dat de uiteindelijke zege van 4-0 een magere weergave van de krachtsverhoudingen in het Gelredome was.

Trainer John van den Brom van Vitesse verwacht dat hij voor het sluiten van de transfermarkt nog enkele versterkingen mag begroeten.

Meegenomen

Het was voor de van ADO Den Haag overgekomen oefenmeester dan ook meegenomen dat zijn ploeg in de huidige samenstelling al veel sterker was dan VVV-Venlo.

De thuisploeg uit Arnhem domineerde in het eigen Gelredome vanaf de eerste minuut en koesterde na veertien minuten een voorsprong van 2-0.

Al na vijf minuten bekroonde Marco van Ginkel goed voorbereidend werk van Wilfried Bony met de openingstreffer (1-0). Marcel Meeuwis vergrootte de ellende voor de Limburgers door negen minuten later zijn doelman Dennis Gentenaar met het hoofd te passeren (2-0).

Machteloos

VVV-Venlo maakte zo'n machteloze indruk dat het een klein wonder was dat de ploeg voor rust niet meer treffers incasseerde.

De handige rechtsbuiten Giorgi Chanturia presenteerde zich als nieuwe smaakmaker bij de club die zo snel mogelijk om de prijzen wil strijden.

De 18-jarige Georgiër snelde voortdurend langs zijn directe tegenstander Alexander Emenike en dwong doelman Dennis Gentenaar tot enkele fraaie reddingen. Met Bony heeft Vitesse een spits die niet alleen balvast is maar ook makkelijk tot scoren komt.

Smaakmaker

De Ivoriaan behield in de 51e minuut na een fraaie actie het overzicht en plaatste de bal secuur in de benedenhoek: 3-0. De mooiste treffer kwam op naam van smaakmaker Chanturi, die in de slotfase een mooie actie met een prachtig doelpunt bekroonde.