AMSTERDAM - Matteo Bono heeft zaterdag verrassend de vijfde rit in de Eneco Tour op zijn naam geschreven. De Italiaan van Lampre klopte zijn medevluchters Sergej Renev en Artem Ovetjskin.

Het peloton misrekende zich en strandde op zes seconden van het trio. De leiderstrui van Edvald Boasson Hagen kwam niet in gevaar in de etappe met start en finish in Genk.

Bono, Renev (Astana) en Ovetjskin (Katoesja) ontvluchtten al in de beginfase het peloton. Het drietal kreeg niet meer dan drie minuten van de hoofdmacht, waar Team Sky het tempo bepaalde voor Boasson Hagen.

Geaccidenteerd terrein

De een na laatste etappe voerde het peloton in regenachtige omstandigheden over een redelijk geaccidenteerd terrein. In de provincie Luik moesten verschillende hellingen worden beklommen.

Onder anderen Lars Boom plaatste een demarrage in de heuvelzone, maar hij slaagde er niet in weg te komen. Door deze speldenprikjes werd de achterstand op de leiders wel verkleind.

Chaotisch

De finale verliep vrij chaotisch doordat geen enkele sprintersploeg het heft in handen kon nemen; Omega Pharma-Lotto leverde geen inspanningen, omdat Andre Greipel achterop was geraakt.

Het peloton kwam te laat om de drie leiders in te rekenen. Bono toonde zich vooraan de snelste en Tomas Vaitkus won de spurt in de hoofdmacht. Op de zevende plaats was Kenny van Hummel de beste Nederlander.

Zondag eindigt de Eneco Tour met een lastige rit door Limburg. In de meer dan tweehonderd kilometer lange etappe zitten bekende beklimmingen als de Adsteeg, tweemaal de Cauberg, de Loorberg, Camerig en de Eyserbosweg.