In de kroeg met Johan Cruijff. Of met George Best, ook goed. Thuis bij Luciano Moggi in Siena. Of in de catacomben van een stadion met Diego Armando Maradona, vlak voor de aftrap van een wedstrijd.

Ook: talloze trips naar Afrika en Zuid-Amerika, dan veelal op pad met Oost-Europeanen, met alle bijbehorende mooie, sterke verhalen van dien. Voetbalmakelaar Ruud Bonewit (71) maakte het decennia terug mee en mocht er anno 2011 een boek over schrijven.

Omdat alle anekdotes gedateerd zijn, de eerste gaat zelfs terug tot 1962 (!), is het nu en dan hard werken om de aandacht erbij te houden. Helemaal als het gaat over Atletico Mineiro, dat in de jaren tachtig een oefenpotje moest spelen in en tegen Salzburg.

Of over Fluminense, dat met een jeugdploeg opdraaft in Kazachstan: interessant wordt zoiets nooit. Verhalen als deze lezen, is als luisteren naar je opa die praat over vroeger. Uit beleefdheid blijf je zitten, maar liever ga je wat anders doen.

Dat was niet zo geweest wanneer de uitgever ervoor had gekozen Bonewit zijn verhaal te laten doen, om het vervolgens door iemand anders (lees: schrijver met vlottere pen) op te laten tikken.

Belegen stijl

Nu komt deze uitgave niet verder dan een eendimensionaal verslag, opgetekend in belegen stijl, van dat wat ooit een kleurrijke loopbaan is geweest. Want dat een spelersmakelaar een andere invulling aan zijn of haar werkweek geeft dan de gemiddelde kantoorklerk wordt wel duidelijk.

Van Nigeria tot Iran of met Borussia Dortmund gestrand op een eilandje in de Cariben; Bonewit zag veel van de wereld en maakte nog meer mee. Toch, over de ‘ins’ en ‘outs’ van de werkwijze van een spelersmakelaar (toen of nu) wordt niets extra’s duidelijk. Jammer.

Het gaat vooral veel over geld, contracten en vrouwen (van lichte zeden) en over de daaropvolgende problemen. Nu en dan lees je een situatieschets, ergens aan een onderhandelingstafel in Zuid-Europa, maar eigenlijk blijft het daar bij. Lezen over de dubieuze affaires van Bernard Tapie is daarop een uitzondering.

Matig niveau

Ooit was de schrijver drie jaar actief als directeur bij AZ’67, in de tijd van de broers Molenaar. Maar: "Van mijn vertrek heb ik nooit een drama gemaakt en ik heb ook nooit de vuile was buiten willen hangen."

Het is kenmerkend voor dit boek, waarin te veel hoofdstukken (over Sjaak Swart, over hooligans of over een Datsun 240 ZX Turbo) vooral opvallen vanwege het matige niveau.

Cijfer: 4,5

Tussen sterren en bandieten - Ik zag wat u niet zag

Uitgever: deBuitenspelers
Auteurs: Ruud Bonewit
ISBN-nummer: 9789071359330
Pagina’s: 247
Prijs: 14,95 euro