Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Placeholder afbeelding NU.nl

Vos richt zich in Londen op de weg

LONDEN - Marianne Vos concentreert zich bij de Olympische Spelen volgend jaar in Londen volledig op de wegwedstrijden. De wielrenster heeft besloten niet in actie te komen op de baan.
Door ANP

Vos veroverde in 2008 in Peking de olympische titel op de puntenkoers, maar dit onderdeel is in Londen niet meer olympisch.

Ze had zich voor Londen moeten richten op het onderdeel omnium, maar ziet hier vanaf omdat dit een zeer specifieke voorbereiding nodig heeft.

Dit zou ten koste gaan van haar trainingen voor de weg. ''De afgelopen winterperiode heeft me geleerd dat de route richting het omnium niet eenvoudig is."

Complexe combinatie

"Het omnium vergt een zeer specifieke voorbereiding. Daarvoor moet je in de aanloop naar de Spelen heel intensief op de baan gaan trainen, hetgeen ten koste zou gaan van mijn voorbereidingen voor de wegwedstrijd en het tijdrijden."

"De combinatie weg en baan lijkt me daarom te complex'', lichtte Vos vrijdag voor vertrek naar Londen toe, waar ze het weg- en tijdritparkoers gaat verkennen.

Veel fronten

Vos probeerde zich eerder dit jaar voor het omnium te kwalificeren bij de WK baan in Apeldoorn maar dat mislukte. De alleskunner op de fiets, is graag op veel fronten actief.

Maar de wereldkampioene veldrijden, die dit seizoen al meer dan dertig overwinningen behaalde en de Giro voor vrouwen won, slaat voor Londen toch een andere weg in. Vooral ook omdat ze de afgelopen jaren bij de mondiale titelstrijd op de weg steeds naast de kampioenstrui greep.

Maximale behalen

''De afgelopen WK’s op de weg hebben mij geleerd dat een keuze noodzakelijk is om te kunnen excelleren. Het druist eigenlijk tegen mijn natuur in, maar in Londen wil ik het maximale behalen."

"In samenspraak met mijn begeleiders is deze keuze gemaakt. Ik vind het belangrijk om nu hiermee naar buiten te komen zodat er duidelijkheid en rust ontstaat en we met z’n allen optimaal naar de Spelen toe kunnen werken, zodat niks het succes in de weg staat.”


Lees meer over:

Marianne Voslonden 2012

Aanbevolen artikelen