AMSTERDAM - De kans bestaat dat de Formule 1 volgend seizoen weer met kwalificatiebanden gaat rijden. Bandenleverancier Pirelli heeft dat idee geopperd.

In 1991 werd voor het laatst gebruik gemaakt van banden voor op de zaterdag, die extreem veel grip leverden maar ook snel sleten. Dit rubber werd speciaal gemaakt voor één piekrondje tijdens de kwalificatie.

Toen Pirelli zich na 1991 terugtrok uit de koningklasse, bleef alleen het Amerikaanse Goodyear over. De FIA vond het gebruik van de speciale banden overbodig en besloot ze te verbieden.

Pirelli is sinds het huidige seizoen weer terug in de Formule 1 als solo-leverancier en baas Paul Hembery vindt het een goed idee om de kwalificatiebanden weer te gaan gebruiken.

Aangeboden

"We hebben het idee bij de teams neergelegd en wachten nu op hun feedback", aldus Hembery tegen Autosport. "Als zij het niet willen, doen we het niet."

"Het zou een stap te ver kunnen zijn voor volgend jaar en te veel voor de teams om rekening mee te gaan houden, maar we hebben het aangeboden."

Strategie

Mochten de kwalificatiebanden hun herintrede doen, moeten de teams bijvoorbeeld de strategie in de kwalificatie op de schop gooien. Elke coureur die meedoet aan 'Q3', de laatste tien minuten waarin de tien snelste rijders de top tien van de startopstelling bepalen, moet op de banden waarmee hij het laatste de baan op is gegaan de race starten.

De race beginnen op snel slijtende kwalificatiebanden is strategisch gezien alles behalve optimaal.