Het meest logische zou zijn als ik over PSV schrijf. Tenslotte heb ik zowel in dit blad als in Voetbal International PSV tot toekomstig kampioen van Nederland uitgeroepen en er zijn wat redenen te bedenken om die stellige mening te herroepen.

Zo sprak ik ook de hoop uit dat er dit seizoen in de Nederlandse voetballerij geen trainer zal worden ontslagen, omdat clubbestuurders verstandig zijn en mensen en geld zullen sparen; maar na de eerste speeldag vrees dat ik velen al om de kop van Rutten zullen roepen en mijn stem niet meer gehoord wordt.

Dus ik mijd dit heikele onderwerp. De competitie duurt nog lang, het eerste gewin is kattengespin en zo ken ik er nog wel een paar en die komen me nu goed uit. PSV en Rutten slaan eens terug en ik heb geduld.

Slapende reus

Ik maak me meer zorgen om ADO. Heel even leek het erop dat de slapende reus uit Den Haag na de Europese kwalificatie van vorig seizoen zou doordrukken en zich definitief in de subtop zou nestelen, maar inmiddels ben ik somber.

Vorige week donderdag al ging het in en om het stadion fluisterend over wie wanneer waarheen zou vertrekken en na de winst en uitschakeling tegen Omonia Nicosia en voor de komst van ex-succestrainer John van den Brom was De Leegloop het gesprek van de dag.

Verhoek zou gaan, Derijck, Immers en misschien ook nog wel Toornstra. Vreselijk voor de fan. Een seizoentje succes en de buitenwacht slaat toe, bij FC Utrecht weten ze er alles van. Daar hebben ze een drietal Zweden na het vertrek van een legertje basisspelers gehaald, maar een duikeling op de ranglijst lijkt onvermijdelijk.

Catastrofe

Bij ADO dus ook. Zeker na de triomfantelijke terugkeer is het een regelrechte sportieve catastrofe als de club ineens terugvalt. Al is het dan meteen duidelijk waarom Van den Brom is vertrokken. In Arnhem koopt Jordania van alles en nog wat bij elkaar, in Den Haag is dat niet zo.

Voor zover mij nu bekend blijft de clubleiding ondanks het (dreigende) kwaliteitsverlies op zijn krent zitten: er gaan geen gekke dingen gebeuren, de hand blijft op de knip, het voortbestaan is belangrijker dan het gebruikelijke gokken…

Ik ben het ermee eens, maar het doet verdomde pijn. Het stadion was weer vol, de supporters poogden elkaar te corrigeren en de club te steunen, de stad had zijn voetbalafkeer afgeworpen. En nu? Ik hoop op gezond verstand. Geen woede-uitbarstingen richting vertrekkende spelers, geen oproer jegens bestuur en directie, geen paniek.

Zekere toekomst

Het betaalde voetbal trapt al jaren in dezelfde val: als er geen succes te verwachten is, dan kopen we dat, ook al is de kas leeg. ADO moet weer op jacht naar goede eerste divisie- en amateurspelers; ADO moet bovenal streven naar een zekere toekomst.

ADO zal moeten slikken. Maurice Steijn, die zo plotseling hoofdtrainer werd, verdient die rust en steun. Bij elk verlies dit seizoen giert de heimwee naar het vorige door Den Haag, maar de trots blijft.