HEERENVEEN - Mark Tuitert is zondag in Heerenveen voor de eerste keer Europees kampioen schaatsen allround geworden. De 23-jarige rijder uit Holten gaf op de afsluitende 10.000 meter zijn leidende positie niet meer prijs.

In de laatste rit tegen Carl Verheijen bleef het verschil beperkt tot zestien seconden in Verheijens (13.22,91 tegen 13.38,91) voordeel. De TVM'er had echter ruim 26 seconden moeten goedmaken. Verheijens tijd was wel voldoende voor de zege op de 10 kilometer, voor Gianni Romme en de Noor Saetre.

Tuitert won dit weekeinde een van de vier afstanden. Dat was de 1500 meter van zaterdag. In het eindklassement bezetten de Nederlanders de eerste vier plaatsen. Twee tot en met vier werden respectievelijk Carl Verheijen, Jochem Uytdehaage en Gianni Romme, de titelverdediger.

Voor Tuitert, in 1999 wereldkampioen bij de junioren, was het de derde keer dat hij aan de EK deelnam. Bij zijn debuut in 2001 in Baselga viel hij op de 1500 meter, in kansrijke positie. Vorig jaar, in Heerenveen, werd de rijder van Sponsor Loterij derde, achter de landgenoten Romme en Ritsma.

Het puntentotaal van Tuitert bij de EK was 151,691. Dat betekende een wereldrecord op de grote vierkamp. De beste prestatie in dit opzicht stond op naam van Uytdehaage, die in maart 2002 in Heerenveen uitkwam op 152,482.

Dromen

"Ik ben sprakeloos", zei Tuitert in een eerste reactie. "Kampioen worden in een vol Thialf is iets waarvan je alleen maar kunt dromen. Nu is het werkelijkheid. Ik moest nog diepgaan op de tien kilometer om Verheijen niet te ver te laten uitlopen. Het is gelukt, met een persoonlijk record. Prachtig."

Romme, met de vierde plaats de minste Nederlander, moet zich nu via een skate-off voor het WK proberen te plaatsen. Ook daar is hij titelverdediger. De andere drie Nederlanders gaan automatisch naar de wereldtitelstrijd, in februari in Hamar.

Belofte

Tuitert loste met de winst zijn belofte in, die zich al in 2001 aandiende. In min of meer winnende positie viel Tuitert destijds op het Europees kampioenschap van Baselga, nota bene op de 1500 meter. Het leverde hem ook nog eens een langdurige blessure aan de knie op.

Hij was blij dat dát verhaal nu uit de wereld was. "Hoewel ik me er dit weekeinde niet echt mee heb beziggehouden, bleef het ergens toch wel door m'n hoofd spoken. Zo vaak krijg je niet de kans een internationale titel te winnen. Destijds was de concurrentie minder. Nu waren de prestaties bijna onvoorstelbaar. Dan winnen is alleen maar mooi."

In bloedvorm

Verheijen zei het in de laatste rit nog wel te hebben geprobeerd. "Dat hoort ook zo. Ik wilde risico nemen, ook al was het ten koste gegaan van de tweede plaats. Mark had in kunnen klappen, het is nooit vroegtijdig beslist. Het zat er niet in, maar de dubbele afstandszege (5 en 10 km) en de uiteindelijke tweede plaats zijn voor mij allesbehalve ondankbaar. Ik heb een goed toernooi gereden. Alleen was Mark in bloedvorm."

Coach

Specifieke trainingen met coach Jac Orie hebben direct resultaat opgeleverd op de 5000 meter. Mocht hij die vasthouden, dan wordt Tuitert een moeilijk te kloppen man als allrounder. "Ik weet nog niet hoe we verder gaan. De 1000 meter ligt me ook wel. Ik zal gaan overleggen met m'n coach. Het is nu allemaal nog te fris."

Feest

Hij sprak van 'diepe vreugde', na het binnenhalen van de titel. "Daarnaast was er sprake van opluchting. Het is gewoon een groot feest." Vergeten zijn de jaren van tegenslagen. De val van Baselga, de ziekte van Pfeiffer in het jaar erna, het missen van de Olympische Spelen van Salt Lake.

Grote sprong

"Vroeger wilde hij nog weleens te hard gaan", zei Romme. "Dat is hem destijds opgebroken. Nu werkt hij gedoseerder, luistert beter naar zijn lichaam. In de eerste maanden van dit winterseizoen heeft hij een grote sprong gemaakt. Mijn rol? Ik zal hem best hebben gestimuleerd. Dat hij dacht: Wanneer ga ik die pleuris Romme nu eindelijk eens bijhouden. Nu gaan we het maar eens andersom proberen."