HEERLEN - Waar in het NK veldrijden bij de vrouwen Daphny van den Brand zaterdag van haar voetstuk werd gestoten, wankelde bij de mannen de troon van Richard Groenendaal geen moment. In de modder van Heerlen behaalde de 32-jarige Brabander zonder zichtbare moeite zijn zevende titel bij de profs.

Het was tegelijkertijd de eerste zege van het seizoen voor de crosser van Rabobank.

Het ergert de mannen van de tweede rij dat ze niet altijd de waardering krijgen die ze in hun eigen ogen verdienen, maar op het NK - het moment bij uitstek om publiciteit te behalen - bleek Richard Groenendaal een flinke maat te groot voor mannen als Wilant van Gils en Maarten Nijland.

Hard werken in de modder

In de door de regen en wind zwaar geworden nationale titelstrijd had de titelverdediger het alleen bij de start even moeilijk. "De eerste ronde ging snel, maar toen het op inhoud aankwam, was ik in mijn element. Het was een zwaar parkoers, waarop je geen moment lekker kon draaien. Je moest hard werken in de modder, of je had op het asfalt last van de wind. Maar het parcours ligt me", zei Groenendaal na afloop. Hij gaat zich nu richten op de wereldtitelstrtijd in Pontchateau, waar hij in een grijs verleden de wereldtitel bij de junioren wist te winnen.

Vrouwen

Mirjam Melchers veroverde zaterdag de nationale veldrittitel bij de vrouwen. De renster van Farm Frites versloeg titelverdedigster en regerend wereldkampioene Daphny van den Brand na een bijzonder spannende wedstrijd. Melchers moest Van den Brand een aantal keren laten gaan, maar zij kwam steeds weer terug.

In de slotronde wist de renster uit Moergestel zelf een gat te slaan en kwam alleen bij de finish aan. Melchers was blij verrast met de overwinning. "Ik wist dat ik een kans had, maar Daphny was toch de te kloppen renster. Waarschijnlijk heeft zij zich vergist in dit parkoers. Het was door de modder slopend en je moest daarom wat overhouden voor het einde. Ik heb achteraf gezien de wedstrijd goed ingedeeld."

Wereldkampioenschap

Ondanks de nationale titel wil Melchers niet nadenken over deelname aan het wereldkampioenschap op 1 februari in het Franse Pontchateau. Zij geeft de voorkeur aan een trainingskamp in Zuid-Afrika voor het wegseizoen. "In een ander jaar had ik het zeker overwogen, maar in dit Olympische jaar wil ik geen risico's nemen. De Spelen in Athene en later het WK op een voor mij geschikt parkoers in Verona hebben mijn prioriteit."

Volgens Daphny van den Brand, die de afgelopen zes jaar de nationale titel won, was haar verlies niet zo verrassend. "Ik denk dat de andere rensters zich mogen schamen dat ik hier nog lang meedeed voor de winst en de wedstrijd hard moest maken. Ik zit nog maar vier weken op de fiets na een liesblessure. Mijn doel is nu het WK, ik hoop dan die titel met succes te verdedigen."